Veel eenzaamheid onder scholieren in Nederland

Veel eenzaamheid onder scholieren in Nederland

Ondanks dat middelbare scholieren in 2021 vaker dan in 2020 naar school konden, voelt een grote groep zich eenzaam. Dit blijkt uit de Corona Gezondheidsmonitor Jeugd 2021 dat door de GGZ en RIVM is uitgevoerd (bron).

Van de 167.000 scholieren in de tweede en vierde klas die de vragenlijst hebben ingevuld, voelde bijna 4 op de 10 scholieren zich minimaal soms eenzaam, in de 12 voorafgaande maanden. Zelfs 1 op de 8 scholieren voelt zichzelf vaak of altijd eenzaam. Regionaal zijn er diverse verschillen te zien, waarbij er enkele gemeentes zijn waar meer dan de helft van scholieren zich eenzaam voelt. Zoals de gemeente Texel, Nissewaard en Goire. Wel zijn er gemeentes waar minder dan 3 op de 10 scholieren zich eenzaam voelt.

Volgens de GGD GHOR (overkoepelende organisatie van de GGD’s) kan deze eenzaamheid deels verklaard worden door gebeurtenissen tijdens de Coronapandemie (bron). Zoals een ziekenhuisopname van een naaste, quarantaine en een coronabesmetting. Andere onderzoeken geven aan (bron) dat een beperkt sociaal netwerk tot meer eenzaamheid kan zorgen. Voor veel scholieren was dit het geval tijdens Corona. Maar ook de kwaliteit van een sociaal netwerk en de genen bepalen de mate waarin iemand zich eenzaam voelt. Het is daarom niet helemaal duidelijk of dat corona daadwerkelijk voor een stijging in eenzaamheid heeft gezorgd. Ook is het niet mogelijk om te herleiden waarom bepaalde regio’s eenzamer zijn dan anderen, ondanks dat elke gemeente uniek is.

Wel is het duidelijk dat veel scholieren zich eenzaam voelen. Hier kunnen diverse maatregelen voor genomen worden. Zoals het stimuleren van onderling contact tussen de scholieren op de middelbare school. Maar gezien het docententekort is het maar de vraag of dat middelbare scholen voldoende middelen hebben.

Over de auteur