De inwoners van deze gemeente mogen wel eens een borrel overslaan

De inwoners van deze gemeente mogen wel eens een borrel overslaan

We kennen allemaal wel iemand die de neiging heeft om met grote regelmaat iets te diep in het glaasje te kijken met alle gevolgen van dien. Overmatig alcoholgebruik heeft natuurlijk tal van negatieve effecten op de gezondheid en dat is voor afkickkliniek wijzer reden genoeg om een onderzoek te starten naar overmatig alcoholgebruik per gemeente in Nederland. Het onderzoek werd uitgevoerd op basis van cijfers van het CBS en het RIVM.

Een vrouw die overmatig alcohol drinkt, nuttigt volgens afkickkliniek wijzer 14 glazen alcohol per week. Voor mannen geldt 21 glazen op wekelijkse basis. Zware drinkers nuttigen respectievelijk vier en zes glazen per week.

De provincie met de meeste alcohol-liefhebbers is Overijssel, dat met kop en schouders boven de rest van het land uitsteekt. Maar liefst 7,8 procent van de bewoners maakt overmatig gebruik van alcoholische versnaperingen. De gemeentes waar de meeste overmatige drinkers te vinden zijn, zijn Terschelling en Vlieland. Daar voldoet 15 procent van de bewoners aan de eisen om als overmatig drinker beschouwt te worden. Ook Schiermonnikoog tikt de dubbele cijfers aan. Ameland doet daarentegen wel goede zaken. Daar daalde het percentage overmatige drinkers sinds het laatste onderzoek uit 2019 van twaalf naar zeven procent.

Een positieve trend is dat overmatig alcoholgebruik volgens het onderzoek in vrijwel het hele land daalt. Ten opzichte van het laatste onderzoek zijn er alleen in de provincies Flevoland en Zeeland meer overmatig drinkers bijgekomen. Nog een opvallend feit is dat de hoeveelheid mensen die te veel alcohol drinken in rijke gemeentes harder is gedaald dan andere gemeentes. Met name het Gooi scoort (net als in het vorige onderzoek) hoog.

Over de auteur