Sta jij al geregistreerd?

Sta jij al geregistreerd?

Photo by Karolina Grabowska

In Nederland hebben we een Donorregister. Hierin geeft iedereen in Nederland, boven de 18 jaar, aan of hij of zij na hun overlijden organen en weefsels wil doneren. Als donor kan je mensen helpen die heel erg ziek zijn. Je zou het kunnen zien alsof jouw overlijden ergens goed voor is en daarmee een ander weer een leven biedt. Als je ervoor kiest om donor te worden, kan je aangeven of al je organen en weefsels gedoneerd mogen worden, maar je kan ook aangeven dat bepaalde organen niet mogen. Al deze beslissingen kunnen per persoon sterk verschillen, maar hoe ontwikkelt het donorregister zich de afgelopen jaren? 

Om te beginnen kijken we naar het percentage geregistreerde donorregistraties met toestemming zonder donatie beperkingen in 2014. Opvallend zijn de drie gemeenten met een percentage van 10 procent of lager, namelijk Uithoorn, Stadskanaal en Montfoort. Waar gemeenten Stadskanaal en Montfort percentages van negen en tien procent hadden, had Uithoorn, met een percentage van 5 procent, het laagste percentage in het donorregister. Iets dat wordt gezien als een minimale score in vergelijking met de rest van Nederland. Helemaal naast enkele uitschietende gemeenten. Zo’n 10 gemeenten behaalden dat jaar een score van 26 procent of hoger.  

Als we een sprong maken in de tijd zien we dat er in 2018 en 2019 geen tot weinig groei was in het aantal geregistreerde donoren. Dit constateerde de ministers ook. Daarom startte het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in 2021 een campagne die de nieuwe donorwet presenteerde. Deze campagne heeft haar vruchten afgeworpen en zorgde voor een zichtbare groei in het totaal geregistreerde Nederlandse donors. Aan de start van de campagne was er maar 19% van de Nederlanders geregistreerd in het donorregister, nu is dat zelfs een kwart van de Nederlanders.  

De meeste registraties zijn in de provincie Brabant. Daarop volgen de gemeenten in de provincies Drenthe en Limburg. Dat er sprake is van groei, is zeker duidelijk. Echter blijkt dat deze niet altijd groot is, kijkend naar de gemeenten met een percentage aan ondergrens van 2014. Gemeente Uithoorn heeft bijvoorbeeld maar een groei van 2 procent. Ondanks het feit dat gemeenten in de provincie Zuid-Holland voor een groot deel erg hoog scoren, blijft de provincie steken op een percentage van 20 procent.  

Waarom sommige gemeenten zoveel lager scoren dan de andere gemeenten in Nederland is lastig te zeggen, maar één ding is wel duidelijk. Nederland is op de goede weg met het aantal geregistreerde burgers in het Donorregister. Laten we elkaar helpen en een ander een leven geven, wanneer jij zelf bent heengegaan.  

Sta jij al geregistreerd als donor? 

Door Ryquenco Echteld en Tanja Visser

Bronnen: CBS – Donorregistratie, regio | Donorregister 

About The Author