De Europees Centrale Bank betaald de schade!

De Europees Centrale Bank betaald de schade!

We kennen het allemaal, je staat bij de zelfscan kassa en je schrikt je kapot door het astronomisch hoge bedrag wat je moet afrekenen voor je simpele studenten boodschappen.  Hoe gaat het eigenlijk met de Nederlandse economie? Mocht je geïnteresseerd zijn in het technische verhaal hierachter? Lees dan verder.

In bovenstaande conjunctuur indicator is de groei van de reëele BBP (Bruto Binnenlands Product) te zien te opzichte van de prognose van deze groei. Zo is er bijvoorbeeld te zien dat de krimp tijdens de corona periode in 2020 groter was dan verwacht.

Ook is te zien dat na een periode van een hoogconjunctuur, die hoger was dan verwacht, de Nederlandse economie weer op weg is naar een laagconjunctuur. Dit zal zorgen voor een afkoeling van de economie en een periode waarin er minder besteed wordt. Een hoog- en laagconjunctuur staat voor de schommelingen in de groei van de economie. Er is sprake van hoogconjunctuur in periodes van sterke groei. En sprake van laagconjunctuur bij periodes van tragere of zelfs negatieve groei.

Ook de bovenstaande rente standen zeggen iets over de huidige situatie van de Nederlandse economie. Zoals duidelijk te zien is, is de rente van de ECB (Europees Centrale Bank) omhoog geschoten. Dit is gedaan om de inflatie in alle Euro-landen te beperken, zo ook in Nederland. Het is namelijk zo, hoe hoger de rente, hoe aantrekkelijke het is om te sparen. En dit zorgt voor vermindering van de inflatie.

De ECB heeft verklaard dat het de rente zal blijven verhogen totdat de inflatie weer gedaald is naar gemiddeld 2% in alle Euro-landen. Dit zal er uiteindelijk voor zorgen dat de inflatie in Nederland terug loopt naar een normaal niveau.

Het feit dat de ECB de rente zal blijven verhogen totdat de inflatie stagneert zou er voor kunnen zorgen dat de laagconjunctuur waar Nederland nu naar op weg is minder groot is dan verwacht.

Over de auteur