De Nederlandse arbeidsmarkt: een achtbaan die blijft doordenderen

De Nederlandse arbeidsmarkt: een achtbaan die blijft doordenderen

Hoe staat het met de Nederlandse arbeidsmarkt? Is er een verandering op komst? Laten we samen de cijfers van de afgelopen vijf jaar eens onder de loep nemen en zien wat de toekomst zou kunnen brengen. De beroepsbevolking in Nederland heeft de afgelopen jaren een achtbaanrit van cijfers doorgemaakt. Dit heeft onder andere te maken met corona die het de arbeidsmarkt aardig lastig heeft gemaakt. Ondanks die achtbaan herstelt de arbeidsmarkt zich langzaamaan weer terug, ook al zouden er altijd nog constante uitdagingen zijn.

Om de ontwikkeling weer te geven van de arbeidsmarkt wordt er gekeken naar data van het Centraal Planbureau. Het Centraal Planbureau doet onderzoek naar verschillende onderwerpen rondom de arbeidsmarkt en geeft ook verwachtingen voor het komende jaar of jaren aan. Uit een van de meest recente publicatie van het CPB is te zien dat er eind 2019 een flinke stijging te zien is van de werkende beroepsbevolking. Tussen 2021 en 2022 was er namelijk een stijging van 1,7% waargenomen. Dit ten opzichte van een daling van 0,7% van de werkloze beroepsbevolking. 

Ondanks de cijfers die al bekend zijn over de afgelopen jaren wordt er ook gekeken naar een verwachting voor aankomend jaar. In de verwachting voor aankomend jaar wordt er aangegeven dat de beroepsbevolking daalt van 1,9% naar 0,9%. Hierbij wordt er verwacht dat de werkende beroepsbevolking iets daalt en dat de werkloze beroepsbevolking zal toenemen.

Over de auteur