Op de frontlinie van natuurgebieden

In Nederland worden natuurgebieden behouden door organisaties zoals Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Van vrijwilligerswerk tot daadwerkelijke boswachters, er wordt veel mankracht ingezet voor het behouden en laten bloeien van onze natuur. Volgens Staatsbosbeheer helpen zo’n 11.000 mensen ieder jaar arbeid te verlenen in deze gebieden. Jammer genoeg zit hier wel een risico aan. Vraag boswachters zoals Ellen Luijks wat hun grootste vijand is en unaniem komt hetzelfde antwoord naar boven, teken.


Tekenbeten zijn een welbekende irritatie voor natuurliefhebbers. Per jaar worden er zo’n 1.5 miljoen tekenbeten opgelopen door mensen, en sommige van deze teken dragen de ziekte van Lyme. 27.000 mensen krijgen door teken ieder jaar de ziekte van Lyme, waarvan 1000 tot 1500 mensen langdurige klachten overhoudt. Boswachters zijn hier een groot slachtoffer van.
Maar welke boswachters hier het meeste last van? Wij hebben het aantal Lyme besmetting per 100.000 man, vergeleken met de locaties van verschillende natuurgebieden.


De meest risicovolle natuurgebieden zijn:
1. Vlieland met 627 besmettingen
2. Westerwolde met 554 besmettingen
3. Hogeland met 504 besmetting

Daarnaast zijn locaties zoals Ijsselmonding, Achterhoek en Kempen ook risicovol.

De minst risicovolle natuurgebieden zijn:
1. Ijsselmonde met 65 besmettingen
2. Alblasserwaard met 72 besmettingen
3. Lelystad met 91 besmettingen

Uit deze data kan de conclusie getrokken worden dat bepaalde plekken erg gevaarlijk zijn voor boswachters. Echter is de vraag of dit mensen moet weerhouden van tijd spenderen in de natuur.
Boswachter Jelle Bais uit de Utrechtse Heuvelrug zegt: “Lyme is een constant gevaar in het vakgebied. Dat gaat me niet stoppen van mijn baan doen.”

Bronnen:
https://www.staatsbosbeheer.nl/over-staatsbosbeheer/feiten-en-cijfers
https://www.youtube.com/watch?v=mQul7rmO2Mk
https://www.rivm.nl/ziekte-van-lyme
https://www.rivm.nl/tekenbeten-en-lyme

Over de auteur