Een gezondere wereld, wie wil dat nou niet? Met de toename van allerlei soorten luchtvervuiling staat juist deze ambitie onder druk. Met de hulp van allerlei burgerwetenschappers gaat het RIVM hier de strijdt mee aan. Met het Samen Meten Dashboard proberen zij honderden burgerwetenschappers een platform te bieden waar alle data samen komt. Om dit platform optimaal te benutten, moet het natuurlijk zo makkelijk en gebruiksvriendelijk mogelijk zijn. Helaas gaat het juist op dit punt heel erg mis. Het enige geluk? Het RIVM weet zelf ook dat het anders moet en daarom zijn wij voor hun hard aan de slag gegaan.
De belangrijkste vraag voor ons was: Wat zijn de specifieke behoeften en wensen van gebruikers van het dashboard? Uiteindelijk wilden we een dashboard ontwerpen dat makkelijk te gebruiken is voor de burgerwetenschappers en willen we data visualiseren op het manier die interessant, aantrekkelijk en goed te analyseren is.
Als oplossing hebben wij een re-design gemaakt van het huidige SAMEN METEN DASHBOARD: met nieuwe kaartjes, een vergelijkingstool, integratie van het Samen Meten Forum, projectenpagina en een totaal nieuwe structuur van het dashboard.
Om uiteindelijk bij deze oplossing uit te komen hebben wij een aantal stappen genomen:
De belangrijke stap was om bij de Schone Luchten Akkoord participatiedag zelf met burgerwetenschappers in gesprek te gaan. Zij gaven aan dat ze meer behoefte hadden aan dat ze makkelijker sensoren met elkaar kunnen vergelijken & dat ze graag individuele informatie per sensor wilden zien
Via veel schetsen en brainstormen zijn we uitgekomen bij 3 hoofdkaartjes. Hierin laten we individuele sensoren zien, gemiddeldes per gebied en gemiddeldes per gemeenten.
De vergelijkingstool is zo ontworpen dat alle type sensoren met elkaar vergeleken kunnen worden en dat je ze makkelijk vanaf een kaartje kan selecteren.
Onze eindoplossing is verwerkt tot een ‘klikbaar’ prototype, om zo snel onze ideeën te kunnen uitwerken en ook een realistische impressie te kunnen geven.
Als laatste hebben we ons prototype aan een aantal mensen voorgelegd en hebben we deze waardevolle gebruikersfeedback meegenomen.
En natuurlijk draait alles om de gezondheid van de mens, milieu en de natuur. Willen we daar veranderingen in aanbrengen dan zullen we toch echt eerst inzicht moeten krijgen in waar het misgaat en op welke manier. Burgerwetenschappers zijn een belangrijke lokale schakel die ervoor zorgen dat er een goed landelijk beeld ontstaat. Grote veranderingen beginnen vaak klein en ons prototype is net het ontbrekende deeltje tussen de metingen van de burgerwetenschappers en gezondere wereld voor mens, milieu en natuur.
Door Davi Bos, Petra Forgó, Peter van Oort en Ruben Overbeek
Studenten Minor Datavisualisatie & Infographics (Hogeschool Utrecht)