De Keuzehulp voor sensoren van AirTeq

De Keuzehulp voor sensoren van AirTeq

Hoe kunnen wij de klanten van AirTeq het beste helpen bij het maken van een juiste keus uit het sensoraanbod? Het beantwoorden van deze vraag is de kern van het project voor AirTeq waar wij mee aan de slag zijn gegaan. 

AirTeq is een bedrijf dat software ontwikkeld voor sensoren en deze monitort voor hun klanten. Aan ons was de vraag om een tool te bedenken die de klant meer inzicht geeft in de sensoren die zij aanbieden. Door onderzoek te doen naar de data, design en de doelgroep hebben wij gezocht naar een oplossing voor hun probleem. Aan de hand van deze uitkomsten hebben wij een concept ontwikkeld waarmee de klant zelfstandig een passend overzicht krijgt van mogelijke opties aan sensoren. 

Onze opdracht voor AirTeq 

Duurzaamheid vinden velen al langere tijd belangrijk, maar sinds de coronacrisis is er steeds meer vraag naar sensoren die de luchtkwaliteit meten. AirTeq heeft veel sensoren met verschillende eigenschappen. De klanten van AirTeq zijn bij aanvang geen expert op het gebied van sensoren. Een kantoorpand wil vaak voornamelijk een stof als CO2 meten, terwijl een fabriekshal hele andere eisen heeft. AirTeq heeft dan ook een actieve rol in het begeleiden en adviseren van haar klanten bij het maken van een goede keus. Arie den Hartog, onze contactpersoon vanuit AirTeq, heeft ons daarom een laagdrempelige onlinedienst te ontwerpen. Onze opdracht luidt daarom als volgt: realiseer een tool waarmee klanten zelfstandig een gepast overzicht krijgen van mogelijke opties aan sensoren.  

De doelgroep 

AirTeq ’s doelgroep is B2B en deze klanten komen uit verschillen branches. Denk hierbij aan het onderwijs, de gezondheidszorg of de industrie. Momenteel komt de grootste vraag aan sensoren vanuit België en zijn ze vooral voor ruimtes als kantoorpanden, schoolgebouwen en (sport)kantines. Daarbij is de grootste vraag naar sensoren die de CO2 meten in het gebouw, dit komt vooral door de coronapandemie. 

Het proces  

Nadat wij de opdracht kregen is er nagedacht over mogelijke oplossingen voor het probleem van AirTeq. Wij hebben onderzoek gedaan naar de doelgroep, naar hulptools en vormtaal. Via een enquête gingen wij de doelgroep beter leren kennen. ‘Hoe kiezen zij op dit moment sensoren? En, wat zijn hun motivaties en behoeftes?’ Helaas kregen wij weinig respons op de enquête, maar konden wij in ieder geval met bovenstaande doelgroepomschrijving verder in ons project. Zo keken wij naar bedrijven als Tweakers en Coolblue, om te zien hoe zei de consumenten ondersteunen met expertise. Hier zag je dat informatie en opties in stukje werden verdeeld. 

Verder zijn er tijdens het project meerdere concepten bedacht en meerdere prototypes interactief gemaakt. Deze ontwerpen konden wij daardoor goed inzichtelijk maken voor de opdrachtgever. Hierdoor gaf hij duidelijke feedback waarmee we het uiteindelijke prototype effectief aansloot op de verschillende klanten. 

Zo zijn er onderdelen als een chatbot afgevallen in het ontwerp, maar konden we wel kijken hoe de flow van de website goed verliep. Een kenmerkend voorbeeld wat de opdrachtgever ook noemde was dat scholen vaak te maken hebben met SUVIS regeling en dat AirTeq hier een specifieke sensor voor adviseert.  

Uiteindelijke hebben wij ons prototype kunnen testen bij mogelijke gebruikers om zo de gebruiksvriendelijkheid te waarborgen. Door de verschillende mensen in de doelgroep was het van belang dat de Keuzehulp toegankelijk was het in gebruik.  

De keuzehulp   

Onze keuzehulp zorgt ervoor dat de klant zich zelfstandig kan oriënteren op welke sensoren passen bij hun wensen. Wij hebben allereerst een optie in de keuzehulp die filtert op wat voor type klant het is. Vervolgens komen vragen over bijvoorbeeld de parameters die de sensor heeft. De klant kan hieruit kiezen en na alle vragen worden er sensoren getoond die aansluiten bij de wensen van de klant.  

Wilt u het prototype bekijken? Klik dan hier

Conclusie 

Ons werd gevraagd om AirTeq een oplossing te bieden voor hun probleem. Wij hebben een functionerend prototype gemaakt, waar onze opdrachtgever, onze docenten en medestudenten positief op reageerden. Wij als studenten zijn tevreden met het eindresultaat. Het is een oplossing voor niet alleen het bedrijf AirTeq, maar ook voor haar klanten. 

Over de auteur