De huizen gaan als warme broodjes over de toonbank en daar hangt een prijskaartje aan. Van zowel nieuwe als bestaande huizen waren de verkoopprijzen ongeveer 11% hoger dan een jaar eerder. Speelt dit fenomeen zich overal in Europa af of is dit een uniek Nederlands iets?
Wat blijkt, we zijn hier niet alleen in, Nederland staat op de 5e plek van deze stijging. Het Europees gemiddelde steeg al met 6%, maar de echte koplopers van de stijging in huizenprijzen zijn: Luxemburg (+17 %), Denemarken (+15,3 %), Litouwen (+12 %) en Tsjechië (+11,9 %). Deze landen hebben de grootste stijging ten opzichte van het eerste kwartaal in 2020. Het enige land in de Europese Unie waar de prijzen op de huizenmarkt juist niet gestegen zijn, maar gedaald is Cyprus. Zij hadden een daling van wel 5,8%.
Terug naar Nederland, waar de huizenprijzen de afgelopen jaren flink is gestegen. Dit blijkt uit onderzoek van het EMF (European Mortgage Federation). Ten opzichte van het eerste kwartaal in 2018 is de prijs zo’n 32% gestegen. Een huis in Nederland werd in het eerste kwartaal in 2021 voor 385 duizend euro verkocht, dit is onderzocht door het NVM .
Volgens de Rabobank blijven de huizenprijzen ook de komende twee jaar stijgen. Volgens de verwachting met wel 28%. Reken je dit om in euro’s dan kom je uit op zo’n 90 duizend euro. Wordt de huizenmarkt in Nederland hiermee onbereikbaar voor bijvoorbeeld studenten? Dat zal de komende jaren blijken.