Hoge prijsstijgingen zorgen voor stagnerende koopkracht

Hoge prijsstijgingen zorgen voor stagnerende koopkracht

De koopkracht in Nederlander is de afgelopen jaren sterk afgenomen. Voornamelijk komt dit door de stijgende kosten voor essentiƫle producten zoals voeding, huisvesting en vervoer. Dit blijkt uit de gegevens, waarin de prijsindex voor verschillende consumentenposten tussen 2015 en 2023 wordt vergeleken. Terwijl de totale consumptie toeneemt, zijn het vooral de prijzen van voedsel en energie die sinds 2021 explosief zijn gestegen, wat ook duidelijk te zien in in de grafiek van cosumentenprijzen.

Voedingsmiddelen laten de grootste stijging zien, met een prijsindex die sinds 2021 enorm is opgelopen. Vervoer en huisvesting ook noodzakelijk voor het dagelijks leven, vertonen een gelijk patroon. Hierdoor moeten Nederlanders een steeds groter deel van hun inkomen besteden aan basisbehoeften, terwijl de inkomens niet in hetzelfde tempo meestijgen. Dit zorgt ervoor dat er minder geld overblijft voor andere uitgaven, wat de koopkracht stagneert of zelfs doet dalen.

De stijging van gezondheidskosten blijft minder hard stijgen. Toch wegen de kosten van voeding, energie en vervoer zwaarder, waardoor veel huishoudens de afgelopen jaren financieel krapper zijn komen te zitten.

Over de auteur