De zorg in Nederland is van een kwalitatief hoog niveau, voor iedereen goed toegankelijk en voor iedereen betaalbaar. Dit bleek uit internationale onderzoek naar de gezondheidszorg (ZORGEVALUATIE, 2016).
Echter is het nog maar de vraag of dit in de toekomst ook zo blijft. Als je tegenwoordig aan de zorg denkt, denk je al snel aan het COVID-19. Het coronavirus heeft benadrukt hoe belangrijk goede gezondheidszorg is.
Tijdens de coronacrisis stond er één punt centraal, namelijk voorkomen dat de zorg overbelast raakte. Dit kon alleen gewaarborgd worden door contactbeperkingen in het dagelijks leven, maar ook zijn er meer dan 140.000 operaties ‘uitgesteld’ door stomweg een te kort aan personeel en bedden (Reijnen, 2021).
De coronacrisis geeft aanleiding om goed te kijken naar de organisatie van de zorg binnen Nederland. Innovatieve zorgprocedures zijn versneld toegepast en uit onderzoek blijkt dat een groot gedeelte van de zorg net zo goed of zelfs beter thuis of dicht bij huis kan worden geleverd (overhied, 2021)
De zorgvraag zal de komende jaren alleen maar sterker toenemen. Dit komt onder meer door de vergrijzing en de uitbreiding van medische mogelijkheden terwijl de populatie van Nederland relatief gelijk blijft. De organisatie en betaalbaarheid van de zorg moeten worden verbeterd om ook in de toekomst een zo goed zorgstelstel te kunnen waarborgen. Op dit moment werkt 1 op de 7 mensen in zorg dat bij een ongewijzigd beleid kan oplopen naar zelfs 1 op de 4 werkenden in 2040. Een sector zo groot op een arbeidsmarkt kan problemen veroorzaken en is daarom ook niet realistisch.
Het aandeel van het Nederlandse BBP dat uitgegeven wordt aan zorg zal toenemen bij het doorzetten van het huidige beleid. Hierbij wordt momenteel 13% van de BBP aan de zorg besteed en zal dit in 2060 oplopen tot 20%. De meeste groei in uitgaven wordt verwacht rond de innovaties betreft langdurige zorg en ondersteunende zorg. Deze stijging klink positief maar er zullen dus zeker nog verbeteringen moeten plaatsvinden om de toekomst van de zorg te realiseren.