Corona in de volgende miljoenennota

Corona in de volgende miljoenennota

Aanbieden van de Miljoenennota door Prof dr Zijlstra

Het hectische regeringsjaar 2021 wordt dinsdag 21 september afgesloten en wordt het nieuwe regeringsjaar geopend. Het regeringsjaar 2021 is een druk jaar geweest waarin corona de overhand heeft gehad in een groot deel van de beslissingen. Wat kunnen we verwachten in de nieuwe Miljoenennota? Zal corona meer of minder genoemd worden dan in de afgelopen Miljoenennota? Wij verwachten van wel.

Dat regeringsjaar 2021 hectisch genoemd kan worden, komt naar onze mening vooral door corona. Maar wat wordt er in de Miljoenennota gezegd? Als wij kijken naar de Miljoenennota van 2021, zien we dat het woord corona* vrij vaak voorkwam in vergelijking tot andere onderwerpen. Zo werd het wel meer dan 100 keer genoemd, ook kwam het woord zorg* vaak voor. In de pandemie waren zorg en corona niet van elkaar te scheiden en dat zien wij ook terug in de Miljoenennota. In tegenstelling tot woning* en inkomen*, gezamenlijk bijna 90 keer, worden corona en zorg vaker (individueel) genoemd in de Miljoenennota van 2021.

Maar wat stond er in de miljoenennota van 2021 over onder andere corona? Zo wordt er bijvoorbeeld het volgende geschreven over corona:

 “Corona is een aanslag op ons, onze samenleving en onze economie. Velen van ons werken nog thuis, en ook deze Miljoenennota is in belangrijke mate vanuit huis tot stand gekomen.”

Corona is flink aanwezig in ons dagelijks leven, maar toch word het woord ‘corona’ en vervoegingen met corona zeer zelf genoemd in de miljoenennota 2021. Van de bijna 30.000 woorden tellende miljoenen wordt corona (of een vervoeging ervan) iets meer dan honderd keer benoemd. In tegenstelling tot de woorden woning (34 keer) en inkomen (47 keer), ook twee zeer belangrijke onderwerpen in de Nederlandse maatschappij, wordt het woord corona vaker genoemd.

Net als corona wordt het woord ‘zorg’ relatief vaak genoemd, 102 keer in de gehele Miljoenennota. Dit is dus nog wel minder dan corona.  Maar in tegenstelling tot het woord ‘kabinet’, dat 196 keer benoemd, is het nog relatief weinig.

Wat wij ons nu afvragen: “zullen woorden als ‘corona’ en ‘zorg’ vaker gebruikt worden in de miljoenennota?” Dat zullen we pas te weten komen na de komende Prinsjesdag.

* Vervoegingen worden hier in meegerekend (bijvoorbeeld: coronavirus, zorgpremies)

About The Author