Werkloosheid stijgt opnieuw

Werkloosheid stijgt opnieuw

In februari 2020 ontstond er een enorme stijging van de werkloosheid in Nederland. De reden hiervan zal niemand zijn ontgaan, de Corona pandemie. De stijging was op zijn hoogtepunt in augustus 2020 en daalde vanaf die periode weer, totdat er in april 2022 opnieuw een stijging optrad. Waardoor is deze stijging ontstaan en wat zegt dit over de Nederlandse economie?

Uit gegevens van het CBS blijkt dat in de periode van januari 2022 tot april 2022 heeft er een daling plaatsgevonden van 38 duizend werklozen. Van april 2022 tot juli 2022 heeft er echter weer een stijging plaatsgevonden van slechts duizend werklozen minder. 

Deze laatste stijging heeft volgens het CBS met name te maken met de grotere toestromen vanuit de niet-beroepsbevolking. Naast de mensen die hun baan verliezen, gaan meer mensen op zoek naar een baan. Zodra iemand zoekt, behoort hij/zij tot de beroepsbevolking, maar behoren tegelijkertijd tot de groep van de werklozen.

(Bron: CBS)

Ook valt het op dat het aantal mensen met een ww-uitkering wel blijft dalen. Ondanks dat de hoeveelheid werklozen stijgt, daalt de hoeveelheid met een ww-uitkering. Het UWV heeft eind augustus 2022 zo’n 5 duizend minder ww-uitkeringen verstrekt dan in juli 2022, dit laat zien dat de daling voortzet. Hoe kan dit?

Een exacte reden is moeilijk vast te stellen. Het zou kunnen dat mensen te lang werkloos zijn, waardoor de ww-uitkering vervalt. De maximale duur van een ww-uitkering is namelijk 2 jaar. De uitkering is bedoeld om het verlies aan inkomen tussen twee banen op te vangen. Zodra iemand ‘permanent’ werkloos is, komt de uitkering te vervallen. 

Ondanks dat de cijfers momenteel laten zien dat er een stijging in werkloosheid is, kunnen hier geen conclusies uit getrokken worden. Wel kan er gezegd worden dat de werkloosheid een grote impact heeft op de Nederlandse economie denk bijvoorbeeld aan extra uitkeringen.

Geschreven door: Lot van Duffelen & Melysha Val

Over de auteur