Levensverwachting: Hoe zit dat?

Levensverwachting: Hoe zit dat?

Levensverwachting is een statistisch begrip dat voor een bepaalde groep de verwachte resterende levensduur van een individu in die groep aangeeft. Zo’n groep kan bestaan uit mensen van een bepaalde leeftijd of geslacht. Er zijn een aantal (belangrijkste) factoren die de levensverwachting van een groep beïnvloeden zoals: aanbod en kwaliteit van de zorg en leefstijlfactoren. In de afbeeldingen hieronder is te zien wat de gemiddelde levensverwachting in jouw gemeente was in de periode 2017 tot en met 2020. In de afbeelding ernaast is te zien hoeveel kg CO2-uitstoot jouw gemeente heeft.

Wat valt er dan op aan deze afbeeldingen?

De levensverwachting in Rotterdam en Amsterdam is vergeleken andere gemeenten zeer laag, tevens is er hier ook sprake van meer CO2 uitstoot. Ook Sittard-Geleen en Geertruidenberg vallen op in beide afbeeldingen. 

Is CO2 gevaarlijk voor de mens? Volgens het klimaatbeheer is CO2 in principe ongevaarlijk, maar in grotere hoeveelheden kan het zeker een gevaar vormen voor de mens. Te veel CO2 zorgt er namelijk voor dat er minder zuurstof opgenomen kan worden in ons lichaam. Hierdoor zal het lichaam op een lager energie level functioneren en zo kunnen er klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieverlies ontstaan. 

Wat kan jij zelf doen om jouw levensverwachting te vergroten?

Volgens het CBS zijn er meerdere leefstijlfactoren zoals roken, alcoholgebruik, ongezonde voeding, gebrek aan beweging zijn belangrijke factoren die de levensverwachting beïnvloeden. Dit betekent overigens niet dat als je al deze factoren zou aanpassen, jouw levensverwachting ineens 100 jaar wordt. Wel kan je ervoor zorgen dat jouw levensverwachting niet minder wordt door deze factoren aan te passen naar een gezond niveau.

Over de auteur