Een verbeterd monitor brede welvaart

Een verbeterd monitor brede welvaart

CBS Verbetert Data-Visualisaties Monitor Brede Welvaart voor Breder Publiek

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft een belangrijke stap gezet richting toegankelijke datavisualisaties. Dankzij een vernieuwend project zijn de complexe gegevens van de Monitor Brede Welvaart nu begrijpelijker gemaakt voor beleidsmakers en het brede publiek.

De Monitor Brede Welvaart biedt inzicht in hoe Nederland presteert op het gebied van welzijn en duurzaamheid. Maar de veelheid aan cijfers en grafieken bleek voor veel gebruikers overweldigend. Om deze uitdaging aan te pakken, schakelde het CBS een groep studenten in om de visualisaties te verbeteren. Het doel? Minder complexiteit, meer toegankelijkheid en een bredere toepasbaarheid.

Onderzoeksvraag
Het uitgangspunt van het project was duidelijk: de vaak ingewikkelde visualisaties van de Monitor Brede Welvaart vereenvoudigen zonder dat dit ten koste gaat van de inhoud. Dit betekende niet alleen helder kleurgebruik en overzichtelijke ontwerpen, maar ook interactieve elementen die het mogelijk maken om gegevens snel en intuïtief te begrijpen.

Proces en Productkeuze
Ons team gebruikte de design thinking-methode (Design Thinking is een proces dat gebruikt wordt om complexe problemen op te lossen.), met nadruk op iteratief ontwerp en directe feedback van een focusgroep en het CBS. In de initiële fase werd input verzameld van de focusgroep. Problemen zoals complexiteit, gebrek aan overzicht, en onduidelijke verbanden in de huidige visualisaties kwamen naar voren. Dit leidde tot concrete eisen in een MoSCoW-analyse, de MoSCoW-methode is een wijze van prioriteiten stellen (bijv. B1-teksten, interactieve elementen, en duidelijke kleurgebruik met de huisstyle en mogelijkheden tot telefoon gebruik).
We kozen uiteindelijk voor interactieve, responsieve visualisaties. Elk ontwerp werd meerdere keren teruggekoppeld naar het CBS en aangepast op basis van feedback. Een voorbeeld hiervan is de verbeterde visualisatie in schokbestendigheid, waarin een vernieuwend ontwerp werd aangemoedigd door de opdrachtgever.

Sprekende Voorbeelden uit het Ontwerpproces
1. Creatieve Onderzoeken: Inspiratie werd gehaald uit gebruiksvriendelijke dashboards en infographics, waarbij we keken naar verschillende instantie zoals verschillende overheids instantie, ( Gemeente Utrecht, Provincie Groningen, CBS, en Destatis) Banken (Rabobank) en het SDR ( Sustainable development report)
2. Schetsen: De huidige visualisaties werden omgezet in eenvoudige schetsen die direct door de doelgroep werden beoordeeld. Bijvoorbeeld, een ingewikkeld grafiekontwerp werden herontwerpen naar een interactief dashboard.

schetsen voor het project

3. Dataverzameling en Analyse: Kijkend naar de indelingen van de data die gebruikt werd in dit project hebben we bedacht of sommige keuzes mogelijk zijn.
4. Prototyping: De schetsen werden omgezet in prototypes die door het CBS werden beoordeeld. Bijvoorbeeld, de schokbestendigheid leek te veel op de huidige visualisatie,en moest meer eigen ontwerp in en out of the box gedacht worden, dit werd naar de behoeftes aangepast voor het eindresultaat.

prototypes voor het project

5. Adobe XD: De uiteindelijk gekozen prototypes werden omgezet naar een Adobe XD bestand waarin de prototypes tot leven werden gemaakt.

eindresultaat van het project

Conclusie
Het eindproduct voldoet aan de doelstellingen: het biedt duidelijkheid, toegankelijkheid visualisaties die beleidsmakers én een breder publiek ondersteunen. Dit project laat zien hoe dataontwerp inclusiever kan worden zonder complexiteit te verliezen. Het succes benadrukt de waarde van iteratieve processen en directe samenwerking met gebruikers.

Over de auteur