Gigantisch Ark museum aangemeerd in Huizen

Gigantisch Ark museum aangemeerd in Huizen

De Ark in de haven van Huizen

Het drijvende museum vol met Bijbelse verhalen in de vorm van een Ark is gearriveerd in Huizen. Met een indrukwekkende grootte van maar liefst 70 meter lang, 9 meter breed en 13 meter hoog, is dit zeker een opvallend museum.

De Ark is gebouwd met als inspiratie de Ark van Noach door Johan Huibers. Hij had toen zelf er een bezienswaardigheid van gemaakt en het geopend voor het publiek in 2007, vol met replica’s van verschillende dieren en verschillende exposities. Toen in 2010 kocht huidige eigenaar Aad Peters de Ark over van Johan. Aad heeft toen samen met een groep van vijftig man het in vijf maanden omgetoverd tot het huidige Ark museum. Voorheen was Aad theatermaker en vanuit dat beroep heeft hij veel geleerd. “Ik werk zelf vanuit wat er is en niet vanuit wat ik wil. Dat vind ik zelf ook leuk om te doen, als er iets op tafel wordt gezet en ze zeggenkijk maar wat je ermee kan’. Ook heb ik via die wereld meerdere connecties gemaakt die mij ook hebben geholpen tijdens het ontwerpen van het museum.”

Op de Ark zijn er veel dingen te bewonderen, prachtige net-echte dieren die in paren komen zoals in het verhaal van Noach, de houten figuren handgemaakt door Michaela Bartonova, en de gigantische levensboom die op elke verdieping van de Ark te beschouwen is. Naast het welbekende verhaal van Noach en zijn Ark worden er ook nog meerdere andere Bijbelse verhalen vertelt, doormiddel van de houten figuren en bijschriften. Zo is onder andere ook het verhaal van Mozes, het Salomonsoordeel en Adam en Eva te zien. “Je kan over het verhaal van Adam en Eva een hele lange discussie voeren over of het waar is of niet, maar dat is helemaal niet interessant. Het interessante van het verhaal is dat het gaat over het bewustzijn, het bewustzijn van het leven.” Aldus Aad.

Het schip is al op vele plekken geweest zoals Noorwegen, Denemarken, Engeland en Nederland, Aad vertelt ook over een bijzondere ervaring die ze hadden in Duitsland. “We waren in Rostock, wat het voormalige DDR-gebied was. Je mocht daar dus 60 jaar lang de Bijbel niet lezen, en toen wij daar waren was er ondanks dat een grote belangstelling voor de Ark. Er was bijvoorbeeld een vrouw van 80 die meegesleurd was omdat ze nog een exemplaar van de Bijbel van 60 jaar geleden had, wat bijzonder was om te zien. Het Ark museum was toen waarschijnlijk daar ook een succes omdat er zolang geen Bijbel mocht worden gelezen.”

Ik hoop ook dat mensen hier komen en de schoonheid en het conflict van God kunnen zien. Hopelijk gaan ze zich afvragen hoe bepaalde dingen kunnen bestaan en waar het vandaan komt.” Dat is de ervaring die Aad wil meegeven aan de bezoekers van de Ark.

Een van de bezoekers Femke Dragt was in 2013 bezoeker van het museum. “Mijn oma is heel gelovig, protestant. Ikzelf daarentegen totaal niet, maar ik ging toen mee voor haar. Ik weet nog goed dat ik het toen heel vet vond. Het was superleuk om al die historie te zien en dat ze alle dieren in paren hadden nagemaakt. Ik kende zelf het verhaal van de Ark van Noach door mijn oma en van de bassischool, en om het daar terug te zien op de Ark vond ik heel leuk.”

Het schip is voor ongeveer 3 maanden te bewonderen in de haven van Huizen.

Over de auteur

Merthe Tjaardstra

mail: merthe.tjaardstra@gmail.com

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *