Contact met anderen en een luisterend oor

Contact met anderen en een luisterend oor

Tijdens de coronaperiode hangt er veel eenzaamheid in de lucht en leven veel mensen een beetje in een eigen bubbel. Zo is er ook sprake van eenzaamheid onder ouderen. Buurthuis de Koepel in Kerkelanden biedt de mogelijkheid voor jong en oud om samen te komen. Zo sprak verslaggeefster Lieve met vrijwilliger Angelique Riemers in het buurthuis. Angelique is afgelopen week uitgeroepen tot de vrijwilliger van het jaar 2021. Ze is betrokken bij het organiseren van verschillende activiteiten in het buurthuis en gaat ook over diverse zaken op het kantoor.  

“Hier komen een hoop oudere mensen en die zijn zo dankbaar en vooral in deze tijd dat ze alleen een luisterend oor hebben of een bakje koffie kunnen drinken.”, Aldus Angelique

Hier worden veel activiteiten georganiseerd zoals bijvoorbeeld op donderdag ochtend een schilderklas. Zo zaten er dan een aantal dames aan verschillende tafels die vanwege de maatregelen anderhalve meter uit elkaar gezet waren. Ze zaten met een kopje thee of koffie voor de grote ramen te schilderen en waren met elkaar aan het kletsen.

Therapie

Er wordt steeds meer gesproken over mentale gezondheid en over eenzaamheid tijdens de pandemie. Zoals bij het buurtcentrum in Kerkelanden veel mensen samen kunnen komen om te praten of samen activiteiten uit kunnen voeren, helpt het voor anderen om met een professional te praten.

“Veel mensen denken dat therapie niet voor hen is maar het ligt er ook heel erg aan of je een klik voelt met je psycholoog…”, Aldus Lisa van 18 jaar wie zelf al ruim 4 jaar in therapie is.

Lisa is open over het feit dat ze in therapie zit en 2 keer per week met haar psycholoog praat. Ze vindt het erg fijn om met iemand te kunnen praten en vertelt dat dit voor haar erg goed werkt. Het duurde even voordat ze de juiste psycholoog gevonden had die bij haar past en bij wie ze een klik voelde. Het doet haar goed om met iemand te praten die objectief naar een situatie kan kijken zodat wanneer er gesproken wordt over moeilijke onderwerpen ze voor zichzelf dingen op een rijtje kan leren zetten.

“Als je iets van een informele sfeer kan creëren, dus als je in een gemakkelijke stoel zit en als je psycholoog in een open houding zit en je veel aankijkt.”

Volgens Lisa heeft de ruimte waarin ze met iemand praat enorm veel invloed op de sfeer en op hoe comfortabel ze zich daar voelt. Zo vertelde ze dat het voor haar niet fijn is om aan een bureau te zitten en dat haar psycholoog dan tegenover haar aan het mee typen is. “Het voelt dan meer als een sollicitatiegesprek dan als een veilige ruimte.” De ruimte waarin ze met haar psycholoog praat bevat een groot kleed en twee comfortabele stoelen met meerdere kussentjes. Ook de houding van een psycholoog heeft veel invloed op hoe ze zich voelt. Ze vindt het fijn wanneer haar psycholoog oogcontact maakt en haar veel aankijkt, dan voelt ze zich gehoord en begrepen. Ze raadt anderen aan om niet meteen de zoektocht op te geven als er geen klik is met de psycholoog, maar om verder te zoeken en erachter te komen wat wel fijn werkt.

Hieronder kunt u luisteren naar de audioreportage waarin verslaggeefster Lieve Scholtze een interview afneemt met Angelique Riemers.

https://soundcloud.com/lieve-scholtze/edit-goed/s-v2T3SzlFHmg?si=086c6dcf92394eba94a4533f62667c7a&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Fenne Samuels Brusse

Mijn naam is Fenne, ik ben 18 jaar en kom uit Hilversum. Ik heb een breed veld aan interesses en ik vind het super leuk om op pad te gaan en contact te leggen met nieuwe mensen. Op onze nieuwssite doe ik mijn best om over interessante onderwerpen binnen Hilversum journalistieke producties te maken!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.