Hilversum

Selecteer Pagina

Startschot voor een duurzamere toekomst op het DuurSamen Festival in Hilversum

Startschot voor een duurzamere toekomst op het DuurSamen Festival in Hilversum

De organisatoren en wethouder Bart Weller openen het Duurzaamheidscentrum-Foto: Coen Jansen

Bij het DuurSamen Festival in Hilversum is op 5 oktober op een feestelijke wijze het Duurzaamheidscentrum geopend. Voor jong en oud waren er activiteiten te doen. Bij kraampjes werd er informatie gegeven over de duurzaamheid van nu, maar vooral die van morgen. Dit allemaal om mensen te helpen de eerste stap te zetten in hun verduurzamingsproces, waarbij de focus werd gelegd op de toekomst.

Het centrum werd uitbundig geopend voor een volle lounge met publiek. Na een kort spoken-word over duurzaamheid gaf Wethouder Bart Weller een speech waarin voornamelijk het doel van het zojuist geopende duurzaamheidscentrum naar boven kwam. Het doel is namelijk om mensen te helpen de eerste stap te zetten met verduurzamen. ‘’Mensen willen wel verduurzamen, maar ze weten niet hoe’’, aldus de wethouder. Ook coördinator van het Duurzaamheidscentrum Iris Schultheiss laat dit naar voren komen: “We willen inwoners van Hilversum laten zien welke mogelijkheden er zijn op het gebied van duurzaamheid. Als we het nu niet doen gaat het op den duur mis, maar ook druppels op een hete plaat gaan uiteindelijk wel de plaat afkoelen. Ook als we kleine stapjes zetten gaan we de goede kant op. En daar willen we mensen mee helpen op dit festival’’, aldus Iris Schultheiss. Na het ceremoniële gedeelte kon er een kijkje genomen worden bij een van de vele kraampjes die in een halve rechthoek mooi op een pleintje stonden. In de gemoedelijke toestand die heerst over het pleintje wordt er bij de kraampjes van alles verteld. Van het nk tegel wippen tot informatie over elektrische auto’s. De kraampjes voor duurzame informatie zijn het populairst. 

Achter een van die kraampjes staat Koosje de Beer, lid van vrijwilligersorganisatie Hilverzon. ‘’Wij hebben energiecoaches waarbij mensen een gratis gesprek kunnen aanvragen om ze te helpen bij het verduurzamen van hun huis’’, ook organiseren ze informatieavonden over het verduurzamen van huizen. Voor bezoeker Linda kwam dit kraampje erg goed uit. ‘’Mijn man en ik hebben recent een huis gekocht met milieulabel F. Wij zijn naar dit festival gekomen om meer te leren over het verduurzamen van ons huis. Ook voor de toekomst is duurzaamheid volgens haar erg belangrijk. De grote vervuilers zijn de grote bedrijven, als we met z’n allen een steentje bijdragen is het leuk, maar de grote slagen moeten op bestuurlijke vlakken komen’’, aldus Linda.

 Naast het kraampje van Hilverzon staat de onafhankelijke vereniging milieudefensie. ‘’Wij zetten ons in voor klimaatgerechtigheid, voornamelijk op het terugdringen van fossiele brandstoffen’’. Milieudefensie is voornamelijk bekend van hun gewonnen rechtszaak tegen Shell. Naast wat informatie over de vereniging vertellen ze: ‘’ING is de volgende en als Rabobank zich niet aanpast komen zij erna in ons lijstje’’. Hintend op de volgende rechtszaak die zij willen gaan aanspannen. Ook voor kinderen was er genoeg te doen. Van het maken van je eigen tuinbord naar een dennenappel met een speciale pindakaas om de vogels aan te trekken. Naast een langspeelplaat met rustige jazz muziek, een geluid wat de sfeer op het plein erg goed samenvat staat er nog een kraampje. Met voornamelijk vegetarische opties was er voor de bezoekers ook een plek om een hapje te eten. 

 

Hieronder een rapportage met extra interviews en gesprekken met bezoekers. Gemaakt door Elske Looijen

Over de auteur

Coen Jansen

Hé, ik ben Coen Jansen. 17 jaar oud en ik kom uit het prachtige Den Hoorn. Begin 2024 heb ik mijn havodiploma gehaald op het CLD Molenhuispad in Delft. Als journalist ben ik erg geïnteresseerd in het verhaal achter het nieuws. Hier ga ik de komende jaren op de Hogeschool Utrecht dan ook veel over schrijven en maken. Mijn interesses bestaan uit: sport, maatschappij en eigenlijk alles wat met media en nieuws heeft te maken.