Hilversum

Selecteer Pagina

Dutch game awards in Hilversum

Dutch game awards in Hilversum

De Dutch game award, dit jaar gehouden in Hilversum in het Nederlandse instituut voor beeld en geluid. Deze prijzen zijn een erkenning voor de vaardigheid, zakelijk inzicht en creativiteit van alle game ontwikkelaars in Nederland. Niet alleen dat maar er vielen nog veel meer prijzen te winnen. Er waren ook prijzen te winnen bij best game, best art, best audio, best innovation, best technology, best applied game en best student game. Met één spel die ver boven alle spellen uit sprong.

 

De inloop

Bij binnenkomst was gelijk te merken dat dit een toplocatie is voor de Dutch game awards. De moderne uitstraling die het gebouw heeft is niet heel goed van buiten op te merken maar binnenvalt dat zeker erg op. De zilvere tegels en glazen wanden maakte het grootse deel daar van uit. De kleur die de Dutch game awards hebben aangenomen als “hun kleur” is oranje en dat zie je ook overal terug in het gebouw. Van oranje ballonnen tot oranje vlaggen en lampen. Er is een hele gemengde groep van mensen aanwezig, aan de ene kant zijn er veel mannen in pak aanwezig en aan de andere kant springt het er wel echt uit wie de gamers zijn. Zijn toch wel iets minder netjes gekleed en hebben toch een hele andere uitstraling dan de “nettere mensen”. Het tegenovergestelde was juist de waarheid, Dave van Velzen, game maker en zelf ook groot fan zag er super netjes uit. Hij heeft zelf een super nette uitstraling maar vertelde dat hij zelf ook super veel kan gamen. Hij doet het graag maar toch is dat lastig om achter hem te vinden. De sfeer bij de inloop voeldt nog aardig stijfjes aan, je kan merken aan veel mensen dat ze nog redelijk gespannen zijn omdat niemand natuurlijk weet wat eraan zit te komen. Er zijn veel groepjes aanwezig en nog niet echt de samenhang die je uiteindelijk hoopt dat er wel zal komen.

Uitreikingen

Het eerste wat opviel tijdens de awards is dat het in het Engels wordt gehouden terwijl het de Dutch game awards zijn. Later werd uitgebreid uitgelegd dat er in de “game scene” er rekening wordt gehouden met inclusiviteit. Ze willen graag dat iedereen mee kan luisteren en iedereen geaccepteerd wordt. De aankondiging dat er een nieuw design was van de award en iedereen zat erg ongeduldig af te wachten. Er kwam een zwart doek tevoorschijn en de hele zaal werd stil. Iedereen zit aandachtig te luisteren wat er wordt gezegd over het nieuwe ontwerp. Het beeld is meer “biologisch accuraat” gemaakt volgens de makers. De eerste nominaties worden bekend gemaakt. Bij het bekend maken van elke nominatie wordt er een video afgespeeld die uitlegt wat de game inhoudt. Het geluid staat hard en je voelt de trillingen in je stoel, alsof je zelf in de game zit. Er wordt gestreden voor “best audio”, de zaal wordt nogmaals stil en iedereen trommelt met z’n voeten op de grond. De spanning bouwt op en de winnaar is, News Tower! Na nog een aantal winnaars komt er een opvallende, een HKU student van 22-jarige leeftijd. Finn Schuuring heeft de award gewonnen voor best student game. Finn liep omhoog om zijn award op te halen en je ziet de verbazing in zijn ogen. Hij pakt de microfoon aan en zegt gelijk “ik had dit niet zonder mijn familie en klasgenoten kunnen winnen”. Zijn schouders zakken en hij neemt een ontspannene positie aan. Als laatst bedankt hij zijn vriendin en zegt hij “ik hou van je” je voelt de sfeer in de zaal voor een paar seconde veranderen in iets heel warms. Na nog een aantal prijzen die uitgereikt worden waaronder nog 2 gewonnen door News Tower, raakt de zaal de aandacht een beetje kwijt. Je hoort steeds meer gefluister tussendoor, de award show is nu ook al anderhalf uur bezig dus is eigenlijk best logisch. De beste award hebben ze voor het laatste bewaard, namelijk best game. Die werd natuurlijk weer gewonnen door News Tower, het is de game van de avond. De heren lopen naar boven en hebben geen enkele speech meer om te geven. Het is de vierde award van de avond dus het enige dat uit hun mond komt is “were sorry”.

 

Na borrel

 De award show is voorbij en de massa aan mensen loopt naar beneden. Er hangt een betere sfeer dan eerst, de spanning is er namelijk vanaf elke winnaar is bekend. Er zijn geen groepjes meer te bekennen, iedereen praat met iedereen. Ook onder het genot van een goudgeel drankje dat daar wel mee te maken kan hebben.

 

Laatste interview

De mannen van News Tower zijn super trots op elkaar, aldus Jan-Maarten Nachtegeller maker van News Tower. Hij heeft alle vier de prijzen in zijn hand en legt met veel plezier uit hoe de game werkt en hoe het is ontstaan. Wel verteld Jan-Maarten dat hij de game zelf niet meer aan kan zien, “Na 5 jaar ergens aan gewerkt te hebben ben ik er eigenlijk ook wel klaar mee”.

Over de auteur