Hilversum

Selecteer Pagina

Open Dagen MBO Hilversum College Begonnen

Open Dagen MBO Hilversum College Begonnen

Ingang van het MBO College Hilversum

De eerste open dag van het MBO College Hilversum heeft afgelopen donderdag 12 oktober plaatsgevonden. Rond vier uur ´s middags gingen de deuren open voor de studenten en hun ouders, waar ze werden verwelkomd door docenten en studenten van het MBO College. 

Naast de automatische schuifdeuren aan de voorzijde van het pand staan twee gele met de tekst ´Try Out´, afgebeeld in dikke rode letters. Wanneer je het gebouw betreedt loop je als eerst onder een boog door, die geheel gemaakt is van rood- en witgekleurde ballonnen. De ontvangsthal is gedecoreerd met ballonen en posters. Hier en daar lopen docenten rond die maar al te graag open staan voor een praatje met de gasten. Ook is er een kraampje aanwezig die de gasten voorziet van een warme of koude drank. Aan de balie voorbij de ingang staan twee werknemers die informatieboekjes uitdelen aan de gasten. 

De hal sluit aan met een doorlopende gang, waar tafels en posters staan van verschillende opleidingen. Bij elke tafel staat een docent en een student van de opleiding. Deze rij tafels loopt door tot aan de andere kant van het gebouw, waar ook een ingang te vinden is. Hierin zijn verschillende opleidingen te zien waar je om informatie kan vragen bij een student of docent.  

In de hal staat een groot televisiescherm waar de bezoekers het programma van de dag op kunnen bekijken. Verschillende opleidingen ontvangen toekomstige studenten per uur, terwijl dit voor andere doorlopend is. Zo ook de opleiding Fashion Tailor, waar een aantal studenten en docenten van de studie in een groot lokaal op de eerste verdieping te vinden zijn. Hierin staan werkbanken waar naaimachines op staan en werktafels waarop verschillende stoffen liggen. Tweedejaars student Noud verteld: ´Destijds had ik voor Designer gekozen, maar in het eerste jaar heb ik toch voor Tailer omdat ik het heel leuk vindt om met mijn handen te werken, en om het hele kledingstuk te maken in plaats van alleen te ontwerpen. Voordat ik met de opleiding begon heb ik mij vooral online laten informeren.´ Noud verteld verder dat hij in zijn tweede jaar werkt aan een blouse, die hij zelf volledig heeft ontworpen. Hiervoor moet hij de patronen zelf uittekenen, uitknippen en het proefmodel in elkaar zetten. Later zal hij deze toepassen op een klant. Als advies voor toekomstige studenten geeft hij mee: ´Laat je rustig informeren. Het eerste jaar zijn de opleidingen Designer, Product Coordinator en Tailor het eerste halfjaar samen, dus als je het nog niet weet kun je je in deze tijd rustig oriënteren en kijken welke van de drie opleidingen jouw het leukst lijkt.´ 

Op de school zijn ook leden van de Studentenraad aanwezig, die pasjeshouders voor op je telefoon en flyers uitdelen aan de ouders en studenten. Siebe, een kersvers lid van de raad verteld over zijn taak bij de open dag: ´Mijn taak hier op de open dag is om mensen meer zichtbaarheid te geven over de studentenraad. Ik ben eerstejaars student, maar zelf zit ik hier niet op school maar bij de beroepshavo. Dit is mijn derde dag bij de raad, en het bevalt mij zeer.´ Ook zijn er studenten van de opleiding Haarstyliste Dames aanwezig: Sara en Maroa. Zij vertellen: ´Wij komen hier helpen op de open dag om uit te leggen aan de mensen wat je hier kunt doen en wat ze kunnen verwachten. Goede informatie geven en mensen zelf vragen laten stellen en deze beantwoorden vinden wij belangrijk voor dagen zoals deze. We vinden het ook erg gezellig en leuk met de leerlingen.´ 

Het MBO College Hilversum maakt onderdeel uit van het ROC van Amsterdam. In totaal staan er voor deze school nog drie open dagen op de agenda. 

In de onderstaande audiorapportage interviewt Anna Prins meerdere docenten van het MBO College Hilversum over de open dag.

Over de auteur

Daan Vergouwe

Mijn leven begon op 4 mei 2001 in het ziekenhuis van Vlissingen, Zeeland. Tweeëntwintig jaar lang kon ik deze kleine stad mijn thuishaven, werkomgeving, leerplek en een bron van invloed noemen. Mijn schoolcarriére op het hoger onderwijs ging hier van start aan de CSW. Na deze afgerond te hebben volgde ik een tussenjaar waarin ik schrijven oppakte als hobby. In 2020 ben ik begonnen aan de opleiding marketing & communicatie op mbo-4 niveau. Sinds mijn twaalfde heb ik een fascinatie met muziek. Ik ging in mijn tienerjaren ook veel om met mensen die deze fascinatie met mij deelden. Rond 2022 is deze fascinatie uitgegroeid tot een semi-obsessie: ik ben er elke dag mee bezig, maar ik kan uiteraard ook makkelijk wat anders doen. In mijn vrije tijd speel ik graag de gitaar of luister ik naar allerlei soorten nieuwe muziek. Jazz, hip-hop, funk, soul, rock, blues of een tal aan subgenres, ik ben van weinig stijlen vies. Het leek mij altijd al leuk om hier later wat mee te gaan doen. In mijn derde leerjaar op het mbo heb ik besloten om door te stromen naar het hbo, echter wist ik nog niet in welke richting. Dit gaf ik aan bij mijn mentor, wat resulteerde in een gesprek met mijn ouders om mijn opties op een rijtje te zetten. Hier kwam de suggestie om door te stromen naar de journalistiek, wat ik koos om te gaan volgen. Het lijkt mij daarom ook supertof om later werkzaam te zijn bij een radiozender of een muziekblad!