Hilversum

Selecteer Pagina

Kinderboekenweek geopend in Bibliotheek Hilversum met voorleesmiddag

Kinderboekenweek geopend in Bibliotheek Hilversum met voorleesmiddag

De Kinderboekenweek 2024 is van start gegaan. Van 2 tot 13 oktober is er in heel Nederland extra aandacht voor het enthousiasmeren van kinderen om meer boeken te lezen. Ook Bibliotheek Hilversum doet hieraan mee, met activiteiten zoals voorleesdagen en spelletjes die in het teken staan van het thema van dit jaar, Lekker Eigenwijs! De opening op woensdag 2 oktober werd door jong en oud feestelijk ontvangen.

Op de opening van de Kinderboekenweek in Hilversum hangt een vredige, aangename en prettige sfeer. Kinderen van alle leeftijden zijn zich aan het vermaken in de bibliotheek. Ouders zijn samen met hun kinderen op zoek naar nieuwe boeken die mee naar huis kunnen. De medewerkers zijn hard aan het werk om ervoor te zorgen dat alles vandaag naar wens verloopt. De Bibliotheek Hilversum wordt vandaag nóg meer erkend als een waardevolle plek in de maatschappij voor sociale samenkomst.

Het belang van lezen
In dit digitale tijdperk is het belang van lezen alleen maar toegenomen. Lezen is de basis van taal- en leesontwikkeling, het verruimt je denken en leert ons hoe we anderen beter kunnen begrijpen. Daarom is het stimuleren van lezen onmisbaar in het opgroeien. Met initiatieven zoals de Kinderboekenweek wordt dit bereikt. ‘Het grootste belang is kinderen in contact brengen met boeken tijdens deze week, door extra veel voor te lezen en veel over boeken te praten om zo kinderen aan het lezen te krijgen en te laten zien hoe leuk lezen is,’ aldus Joyce Witte, lees- en mediaconsulent in Bibliotheek Hilversum.

Lekker Eigenwijs!
Dit jaar is alweer de 70ste editie van de Kinderboekenweek. Dit wordt gevierd met een bijzonder thema, Lekker Eigenwijs! Kinderboeken zitten vol met krachtige personages die dingen op hun eigen manier doen en die laten zien hoe leuk dit is. Boeken zoals Mees Kees, Pipi Langkous en Pluk van de Petteflet met eigenzinnige karakters staan dit jaar centraal.

Het thema is terug te zien in de activiteiten die Bibliotheek Hilversum aanbiedt. Zo is er naast de voorleesmiddagen ook een leesbingo, biebrebellenspel en een speurtocht. De activiteiten zijn een groot succes in de bibliotheek. Overal zijn enthousiaste kinderen samen spelletjes aan het spelen, stickers aan het verzamelen en de speurtocht aan het uitvoeren. Bij bibliotheekmedewerkers staan rijen vol met kinderen die stralend van trots hun voltooide bingokaarten inleveren voor een welverdiende beloning.

Ook staat er in het midden van de bibliotheek een grote, gouden troon die veel aandacht opeist. Eline Prange, bibliotheekmedewerker, vertelt dat kinderen hier ook op mogen zitten om te lezen. ‘Een eigenwijze, gekke leesplek,’ zegt Eline. ‘Deze leesplek komt weer terug op de leesbingokaart, op een gekke plek gaan lezen. Voor veel kinderen is dit nog wel een beetje spannend om te doen, zo midden in de bibliotheek op een gouden troon te lezen.’ Er wordt veel naar de troon gekeken en ouders sporen kinderen aan om erop te gaan zitten, maar uiteindelijk is het voor velen toch nog iets te spannend. ‘Er is tot nu toe nog maar één meisje op gaan zitten, verder niemand, zegt Eline lachend.

De gouden troon in Bibliotheek Hilversum

De gouden troon in Bibliotheek Hilversum

In de voorleeszaal
Langzaam maar enthousiast stromen kinderen met hun ouders de voorleeszaal binnen. Iedereen is op zoek naar het perfecte plekje om goed te kunnen luisteren naar het boek dat voorgelezen gaat worden. Na een paar minuten is de kleine zaal van boven tot beneden gevuld met nieuwsgierige gezichten. In de voorleeszaal is een knusse huiskamersfeer, met zacht licht en fijn zittende stoelen. De kinderen konden niet wachten totdat het eindelijk begon en konden daardoor moeilijk stil blijven zitten.

Dan gaat het eindelijk van start, het boek slaat open en het verhaal begint. Het geroezemoes in de zaal wordt langzaam maar zeker vervangen door de stem van Eline die begint met voorlezen. Het boek Superkat wordt goed ontvangen door de zaal. Iedereen luistert aandachtig naar het verhaal en sommige kinderen doen fanatiek mee als Eline vraagt of iemand hier kan miauwen als een kat. Harde en zachte, piepjonge en al wat oudere stemmen laten hun beste gemiauw horen.

Aan het eind van het voorlezen staat er voor iedereen nog een gezond tussendoortje klaar. De kinderen staan netjes in een rijtje om een mandarijn en een bekertje limonade te halen. Voor het eerst deze middag is het wat stiller in de bibliotheek. Iedereen is rustig aan het bijkomen van de activiteiten die plaats hebben gevonden. Ouders zijn onderling aan het kletsen, terwijl kinderen hun laatste slokje limonade opdrinken, om vervolgens weer verder te gaan spelen en lezen.

Al met al, een geslaagde opening van de Kinderboekenweek in Bibliotheek Hilversum.

Ben je nieuwsgierig naar de mening van verschillende mensen die bij de voorleesmiddag waren? Luister dan het onderstaande audiofragment geproduceerd door Kiara Giacometti.

Over de auteur

Noëlle van Russel

Noëlle van Russel (19) is een eerstejaars student en beginnend journalist bij SvJ. Noëlle is een nieuwsgierig persoon die alles en iedereen interessant vindt. Perfect voor de journalistiek! Noëlle ziet zichzelf later twee verschillende kanten op gaan. Of ze wordt buitenlandcorrespondent in New York, een levendige stad waar altijd wel iets gebeurt, of ze wordt muziekjournalist en combineert haar twee passies: muziek en journalistiek.