Nederlandse ondernemers zijn er klaar mee

Nederlandse ondernemers zijn er klaar mee

Al de hele week is het onrustig in de ondernemersbranche. Op 19 december vorig jaar kondigde de toen nog demissionair minister-president Rutte de derde lockdown aan en alle niet-essentiële winkels konden hun deuren weer sluiten. Alleen door het wel toegestane “click-en-collect”-beleid kon er nog een beetje omzet gedraaid worden. Vooral bij de middenstand lijkt de maat nu vol te zijn. En wel zo vol dat door het hele land ondernemers besluiten hun winkels toch te openen ongeacht wat Rutte vanavond in de persconferentie bekend gaat maken.

 De Hilversumse normaliter zeer drukke Kerkstraat ligt er vandaag verlaten bij. Het grijze kille weer benadrukt de hopeloze situatie. Normaal is centrum van de mediastad dé plek in ’t Gooi om gezellig te winkelen en voor veel jongeren de ideale omgeving om tijdens de pauzes op school lekker te hangen. Maar nu valt er weinig te beleven. Het is stil op straat. Twee dames lopen voorbij met een afgehaalde beker koffie. “Nu niks meer kan is het belangrijk om in beweging te blijven, ook al staat de wereld bijna stil, je moet er toch iets van maken”. Verteld één van hen. Vanuit de etalages van de verlaten “fast-fashion” winkels wordt de winkelstraat verlicht door de ongezellige tl-verlichting.

Op de Groest in Hilversum liggen de kerstbomen verspreidt door de straat, stille getuigen ter nagedachtenis van weer een kerst in een keiharde Lockdown, net als in 2020. Om de hoek in de Leeuwenstraat is het platenhuis ’t Oor gevestigd. Gerard Kamer is de eigenaar van de bekende platenzaak en ook hij heeft een moeilijke kerst achter de rug.  Hij heeft weinig begrip voor de huidige situatie waar veel winkeliers onder lijden. “Ik vind het een drama, een drama en dat kan zich ook niet uitleggen. Waarom mag de Jamin open? Waarom mogen slijterijen open en dit soort winkels en boekhandels niet?”.

Als tegemoetkoming voor de winkeliers werd het “Click en Collect” systeem in het leven geroepen. Je bestelt dan iets online of via de telefoon en haalt het even later op in de winkel. In Hilversum wordt er goed gebruik gemaakt van dit systeem. Zo hangen op de ramen van verschillende winkels de stappen die mensen moeten volgen om via internet te “clicken” en daarna langskomen om te “collecten”. Maar bij de meeste winkeliers is dit niet lang niet genoeg om het hoofd boven water te houden. “Ik denk dat ik 20% draai van wat ik normaal omzet, misschien zelfs nog iets minder. Click en Collect is grof uitgedrukt een klote systeem, het geeft een hoop gedoe”. Aldus Gerard

In steeds meer plaatsen in het land ontstond deze week onrust. Zo gingen vandaag in Valkenburg als protestactie de deuren van de ondernemers gewoon open. “Ik begrijp het allemaal wel, die mensen zitten ook omhoog met grote voorraden en er komt vrijwel niks binnen. Maar als iedereen maar zijn eigen ding gaat doen wordt het een nog grotere chaos”.

De persconferentie van Minister President Rutte en de nieuwe Minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers, is vanavond om 19:00 uur. Dit zal de ondernemers hopelijk meer positieve duidelijkheid geven.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *