Hilversum, 23 oktober – Vandaag vond in de Bibliotheek Hilversum het My First Smartphone Festival plaats, een evenement waar kinderen vanaf acht jaar en hun (groot)ouders samen konden ontdekken hoe ze slimmer en veiliger om kunnen gaan met hun smartphone. De vraag: “Wat doe jij met je telefoon? Stond vandaag centraal. En wat doet je telefoon met jou?” Dit interactieve festival werd geleid door Freek Zwanenberg, een specialist van Bureau Jeugd en Media, en bood een mix van educatie en entertainment aan.
Freek Zwanenberg opende het festival met een korte presentatie over mediawijsheid, een onderwerp dat steeds belangrijker wordt in een tijd waarin kinderen op steeds jongere leeftijd toegang krijgen tot smartphones. “De smartphone is niet alleen een speeltje,” vertelde Zwanenberg aan de aanwezigen, “het kan ons leven interessanter maken als we het slim gebruiken. Maar we moeten leren om dit apparaat veilig en bewust te gebruiken.” Deze boodschap sloeg duidelijk aan bij het publiek, dat bestond uit nieuwsgierige kinderen en hun ouders en grootouders.
Een van de belangrijkste onderdelen van de middag was de interactieve quiz, ‘De Samen Slim met je Smartphone Show’. De quiz zat vol verrassende vragen over hoe vaak we onze telefoon gebruiken, welke apps de meeste tijd opslokken en hoe je je privacy kunt beschermen. De ouders en kinderen deden fanatiek mee, terwijl er humoristische filmpjes werden getoond die het publiek lieten lachen en nadenken.
Tijdens een korte pauze sprak ik met Emma, een enthousiaste 9-jarige die net haar eerste eigen telefoon had gekregen. Samen met haar moeder en oma had ze meegedaan aan de quiz. “Ik gebruik mijn telefoon meestal om spelletjes te spelen of video’s te kijken,” vertelde Emma, “maar nu heb ik geleerd dat je er veel meer mee kunt doen, zoals mooie foto’s maken of grappige filmpjes bewerken!” Haar moeder, Ingrid, vulde aan: “Het was niet alleen leerzaam voor Emma, maar ook voor mij. Ik heb nu beter inzicht in hoe we afspraken kunnen maken over schermtijd en privacy.”
Na de quiz nam Zwanenberg de tijd om dieper in te gaan op hoe smartphones niet alleen gebruikt kunnen worden voor entertainment, maar ook voor creativiteit. Tijdens een demonstratie liet hij zien hoe kinderen op eenvoudige wijze zelf video’s kunnen maken, foto’s kunnen bewerken en zelfs hun eigen digitale projecten kunnen opzetten. “Het is belangrijk dat kinderen niet alleen media tot zich nemen, maar ook leren creëren,” legde hij uit. “Wanneer ze zelf dingen maken, krijgen ze meer grip op de technologie en ontwikkelen ze een andere relatie met hun apparaten.”
Een belangrijk gespreksonderdeel tijdens het festival was ook het vinden van balans in smartphonegebruik. Zwanenberg moedigde ouders aan om na te denken over hoe vaak ze zelf op hun telefoon zitten en om hierover het gesprek aan te gaan met hun kinderen. “Door samen afspraken te maken over wanneer je de telefoon wel of niet gebruikt, zoals tijdens het eten of voor het slapen gaan, leren kinderen om bewuster met hun schermtijd om te gaan,” aldus Zwanenberg.
De middag werd afgesloten met een laatste oproep van Zwanenberg om smartphones niet te zien als louter afleiding, maar als een hulpmiddel om te leren en creatief te zijn. Hij gaf praktische tips voor het instellen van schermtijd, het bewaken van privacy en het beschermen van kinderen tegen ongepaste content.
De sfeer in de Bibliotheek Hilversum was ontspannen en informeel, en de bezoekers verlieten het festival met een frisse kijk op hoe ze hun smartphone kunnen gebruiken. Of het nu ging om ouders die praktische tips kregen voor het begeleiden van hun kinderen, of kinderen die geïnspireerd raakten om zelf creatief aan de slag te gaan met hun smartphone, het My First Smartphone Festival bood voor iedereen een waardevol leermoment.
Freek Zwanenberg sloot de middag af met een knipoog: “Wie weet win jij de Samen Slim met je Smartphone prijs!” De echte prijs bleek echter de kennis en inzichten die gezinnen mee naar huis namen, om zo op een bewustere manier de digitale wereld in te stappen.