Hilversum

Selecteer Pagina

Hilversum verwelkomt nieuwe kinderraad en kinderburgemeester  

Hilversum verwelkomt nieuwe kinderraad en kinderburgemeester  

De kinderburgemeester en burgermeester van Hilversum | Foto: Tinke van Witteveen

HILVERSUM – In het raadhuis van Hilversum kwamen afgelopen woensdag zestien kinderen uit groep 8 voor het eerst samen om elkaar en burgemeester Gerhard van den Top te leren kennen. De kinderen vormen de nieuwe kindergemeenteraad van Hilversum om er samen voor te zorgen dat Hilversum een betere stad wordt. Tijdens de eerste vergadering werd pizza gegeten en een belangrijk besluit genomen; de nieuwe kinderburgemeester van het schooljaar 2024-2025 is Yindee Fernandes.  

Hanneke Heuker-te Paske, raadscommunicatieadviseur voor de gemeenteraad, vertelt de kinderen wat zij kunnen verwachten en wat er op de planning staat voor deze eerste vergadering. Er zullen nog geen plannen gemaakt worden, maar een belangrijk moment plaatsvinden; de kinderburgemeester zal gekozen worden.
Daarnaast informeert ze de kinderen over een ander belangrijk moment: het afleggen van een eed voor de raad, voor de officiële installatie van de kindergemeenteraad. Dit zal plaatsvinden op woensdag 13 november.
Tot slot legt Hanneke kort uit met behulp van een video hoe het democratische proces bij besluiten van de gemeenteraad werkt.

De gloednieuwe kinderraadsleden kennen elkaar nog niet en zien elkaar nu voor het eerst. Voor de kinderen een spannende bijeenkomst, een moment van kennismaking.
Ze hebben plaats genomen op de zitplaatsen van waar normaal de raadsleden van de gemeenteraad zitten. Een bijzonder aanzicht voor de ouders die trots vanaf de tribune meekijken.

Als burgemeester Gerhard van den Top binnen komt is het tijd voor de speeches van de kinderen. De burgemeester heeft een prettige kalme sfeer. Hij stelt de kinderen een paar vragen: ‘Weten jullie wie hier normaal zitten?’ De kinderen reageren verlegen, maar weten het goede antwoord.
Het is tijd voor negen kinderen uit de groep om plaats te nemen achter het sprekersgestoelte. Ze hebben elk anderhalve minuut de tijd om de burgemeester en de kinderraadsleden te overtuigen om gekozen te worden als kinderburgemeester.
De kinderen vertellen enthousiast waarom zij kinderburgemeester willen worden. De een vertelt duidelijke doelen van wat die wil gaan uitvoeren. De ander vertelt waar die goed in is. Weer een ander vertelt: ‘Ik zat al in de leerlingenraad en in de redactie van de schoolkrant van mijn school’, een reden vanuit ervaring waarom hij een goede kinderburgemeester zou kunnen zijn. Ook de laatste kandidate pakt het slim aan: ‘Ik wil graag kinderburgemeester worden, omdat Hilversum de leukste stad van Nederland is.’
Als alle kinderen hun speech hebben gegeven is het aan de burgemeester om vijf kinderen te selecteren die doorgaan naar de tweede ronde. Als laatste stap van de selectie stemmen de kinderen democratisch wie de nieuwe kinderburgemeester wordt. Tot slot onthult burgemeester Gerhard van den Top Yindee Fernandes als de nieuwe kinderburgemeester en draagt haar de kinderambtsketen over.

De nieuwe kinderburgemeester is vanaf nu het gezicht van de kinderraad en heeft daarnaast een aantal extra taken. Ze zal helpen bij de ceremoniële taken van de burgemeester, zoals bijvoorbeeld de intocht van Sinterklaas en bij de herdenking op 4 mei. Ook zal de kinderburgemeester verslag doen bij de gemeenteraad over wat er wordt besproken in de kinderraad. Daarnaast kunnen kinderen de kinderburgemeester mailen. Op die manier kunnen kinderen iets voorstellen, dingen die zij graag onder de aandacht willen brengen van de kinderburgemeester.

Doel van de kindergemeenteraad

De kindergemeenteraad is in opdracht van de gemeenteraad, met een educatief doel. ‘Het is bedoeld om de kinderen te leren hoe een democratisch proces in elkaar zit,’ vertelt Hanneke Heuker–te Paske, ‘Er moet samengewerkt worden om iets met elkaar te kunnen bereiken.’
‘Kinderen hebben altijd goede ideeën en kunnen dus echt een steentje bijdragen aan de gemeente’ zegt Hanneke. Om deze ideeën waar te maken komt de kinderraad ongeveer zes keer samen in de periode van dit schooljaar en krijgen een budget van €8.000 ‘Het plan waar de kinderen aan werken wordt uitgevoerd aan het eind van het jaar,’ vertelt Hanneke enthousiast, ‘daarnaast wordt het echt ambtelijk getoetst binnen de ambtelijke organisatie.’
De kinderraad krijgt ook ambtelijke ondersteuning. Hanneke ligt toe: ‘Voor een kind is een bedrag van €8.000 natuurlijk erg subjectief, zij weten niet precies wat daarmee mogelijk is.’

‘Het doel van de kindergemeenteraad spreekt mij enorm aan,’ vertelt Simone Maas, moeder van twee kinderen en inwoner van Hilversum, ‘het is goed om kinderen vroeg kennis te leren maken met democratische processen en door het ‘echt’ te maken; dat kinderen het zelf doen en ervaren zorgt ervoor dat het beter blijft hangen en het makkelijker te begrijpen is voor de kinderen.’ Voor haar eigen kinderen zou ze graag buiten school om meer toegankelijkheid zien voor kinderen naar elkaar. ‘Zodat kinderen elkaar niet alleen hoeven leren kennen via sport en/of school,’ vertelt Simone, ‘Maar ook door eigen interesse en passie, bijvoorbeeld creativiteit.’

Over de auteur

Tinke van Witteveen

Tinke van Witteveen (2005) een eerstejaars student aan de school van journalistiek, is geïnteresseerd is het verhaal van mensen. Zo heeft ze voor haar eindwerkstuk aan de vrije school (Zeist) haar opa en oma geïnterviewd over hun levensverhaal. Als beginnend journalist is zij nog opzoek naar wat haar interessegebied is binnen de journalistiek. Zomers spendeert Tinke haar tijd op Theaterfestival de Parade, het enige rondreizende festival in Europa. Hier komen veel mensen met allemaal hun eigen verhaal. Een goede plek om mensen te leren kennen en verhalen van mensen te ontdekken. Nu zal ze haar eigen verhaal gaan schrijven, beginnend aan een nieuw avontuur, aan de school van journalistiek.