Het is feest in de Vorstin in Hilversum. Ter gelegenheid van de Gooische Pride Month is er op 11 oktober een groot pridefeest georganiseerd door Gooi & Vecht Inclusief in het poppodium de Vorstin. Voor het eerst is er een hele maand toegewezen ter ere van pride in het Gooi en dit pridefeest is dé manier om dit te vieren. Onder andere de rapper en zangeres Babs, die een grote connectie heeft met pride treedt deze avond op. De gemoedelijke sfeer die gelijk bij binnenkomst te voelen is, zorgt al snel voor een vrolijke avond waar veel mensen zich thuis voelen en zichzelf kunnen zijn.
Het is nog zo’n vijf minuten voor het optreden van Babs en de zaal is nog niet erg vol. Op het podium staat de extravagante, kleurrijke dj Diva Mayday, hitjes te draaien en hier en daar wordt er al wat gedanst. Een groepje meiden staat vooraan bij het podium popelend te wachten op de artiest die straks de zaal met muziek zal vullen. De instrumenten staan al klaar op het podium en de crew van de Vorstin is druk bezig de laatste dingetjes te regelen voor het optreden. Als Babs na de aankondiging van Diva Mayday, die ook de host is van het feest, opkomt schiet de energie gelijk omhoog. De zaal begint al snel een stuk voller te lopen en er wordt veel gedanst. Iedereen heeft regenboogkleuren aan en velen hebben ook regenboogvlaggetjes op hun wangen. De sfeer zit er goed in; er wordt gelachen, gedanst en de iedereen heeft het duidelijk naar zijn zin. Er zijn veel tieners aanwezig maar ook veel oudere mensen tot wel tachtig jaar oud. En natuurlijk alles daartussen. Zo ontstaat er een ontzettend gevarieerd publiek.
De band die bij Babs op het podium staat, bestaat uit drie leden, die allemaal gekleed zijn in een overal. Babs heeft zelf een blauw-wit geruit pak aan. Ze spelen verschillende, dansbare nummers; allemaal uptempo met veel bas. Hoewel ze vrij klein is, vult Babs met haar energie het hele podium. Ze danst heen en weer over de stage en maakt regelmatig contact met het publiek. Er wordt gesprongen, gedanst, geklapt en gejuicht. Ook lukt het haar tussen het dansen en springen door een sterke boodschap over te brengen, door te vertellen over hoe ze droomt van een wereld waarin iedereen aangetrokken is tot elk gender en seksualiteit niet uitmaakt. Ze vraagt zich af of er dan misschien geen homofobie meer zou zijn in de wereld.
Babs speelt met haar band verschillende nummers, waarvan veel liedjes ook een verwantschap hebben met pride en de LGBTQ+ community. Zo speelden ze onder andere de nummers Beetje bi en Die/hun, die gaan over seksualiteit en genderidentiteit. Ze laat ook weten dat zo’n pride concert erg belangrijk is voor haar, omdat ze graag iets wil doen voor de community. ‘Ik denk dat het voor heel veel mensen belangrijk is dat ze met gelijkgestemden zijn, zodat ze zich gezien, gehoord en begrepen voelen. Je voelt dat je hier gewoon jezelf kan zijn en dat lijkt misschien vanzelfsprekend, maar dat is het absoluut niet!’, vertelt ze. Er is volgens Babs op een avond zoals deze veel ruimte, vrijheid en veiligheid en te kunnen zijn wie je wil zijn. Ook vertelt ze dat het belangrijk is dat pride meer aan het verspreiden is naar de kleinere steden en dorpen, zoals Hilversum, en niet alleen in de grote steden, zoals Amsterdam en Utrecht blijft.
Na het optreden van Babs komt Diva Mayday weer op om hitjes te draaien. Deze keer wordt er door iedereen volop gedanst en meegezongen. De zaal is inmiddels vol en mensen maken contact met elkaar. Er ontstaat een gevoel van eenheid op de dansvloer. ‘De muziek en het gevoel van gemeenschap brengt de mensen bij elkaar’, vertelt een bezoeker van het feest enthousiast. Ze hebben volgens hem namelijk allemaal iets gemeen: ze voelen zich nog altijd vaak niet begrepen als leden van de LGBTQ+ community en dit feest is een moment dat ze weten dat ze niet alleen zijn.
Later op de avond wordt er een zogeheten ‘Rainbow-award’ uitgereikt aan de mensen die in het Gooi iets betekend hebben voor de LGBTQ+ community. Een van de genomineerden, zijn Wim Steman en Peter van de Rijdt, de oprichters van Holland Men Camp. Dit is een camping in Loosdrecht, alleen voor mannen en wordt ook wel een ‘gaycamping’ genoemd. Wim en peter staan samen in een witte polo op de dansvloer te genieten van de muziek. Wims lange, witblonde lokken vallen nog net niet over het logo van Holland Men Camp, dat op de ruggen van hun polo’s staat. Ze vertellen dat zij dit feest een belangrijk evenement vinden, omdat mensen hier zichzelf kunnen zijn, zich kunnen uiten zonder angst en elkaar herkennen, zodat ze weten dat ze niet alleen zijn. Ook delen Wim en Peter hun zorgen over het aanbod van dit soort feesten in 2024. Er is volgens hen veel veranderd sinds zij jong waren. ‘De meeste clubs zijn nu “gayvriendelijk”, maar in onze jeugd was het gewoon een gay club. Nu is het allemaal een beetje gemengd en verwaterd en veel meer hetero geworden.’ Aldus Wim. De aandacht voor de queer community is volgens hen in de media en online veel groter dan in hun jeugd, maar in de realiteit is er dus eigenlijk minder aandacht voor op het gebied van uitgaan en recreatie. Dit is ook iets waar zij invulling aan proberen te geven met hun camping.
Dit pridefeest in Hilversum blijkt dus niet enkel een heel leuk evenement, maar ook heel belangrijk voor de LGBTIQ+ community. Het gevoel van community is ook goed te voelen op dit feest. Mensen voelen zich veilig om zichzelf te zijn, omringd door mensen waar zij zich in kunnen herkennen. De muziek van onder andere Babs en van Diva Mayday versterken dit gevoel.