Personeelstekort raakt de horeca hard

Personeelstekort raakt de horeca hard

Restaurant Chef aan de Werf

De horeca heeft het in de coronatijd hard getroffen. Momenteel is er bijvoorbeeld een landelijk tekort aan personeel in de horeca. Ook restaurant ‘Chef aan de Werf’ in Hilversum heeft hier last van. Iets wat ook voor hen nieuw is.

Charly de Wijs is al zesenhalf jaar eigenaar en chef-kok van Chef aan de Werf. De afgelopen coronatijd hebben ze overleefd door van hun restaurant een to go versie te maken. “Wij hadden dit concept bedacht in de eerste lockdown om toch nog draaiende te blijven. De tweede lockdown duurde 8 maanden en was echt een hel. Wij hebben toen het to go concept geperfectioneerd beter nagedacht over de aanpak en wat we willen maken.”

“Mijn vaste personeel heb ik toen wel bezig kunnen houden, al ben ik hier en daar wel wat mensen verloren in de afwas bijvoorbeeld, die kon ik niet erbij houden omdat er ook geen gasten kwamen.” Chef aan de Werf is nu weer open en ook bijna dagelijks volgeboekt “Daar zijn wij heel blij mee, sommige mensen vinden het nog steeds jammer dat we zijn gestopt met de to go versie nu we weer open mogen. Toch zijn wij liever echt open als restaurant.”

“Wij willen natuurlijk ook weer restaurant spelen.”

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren tijdens de coronacrisis. Doordat de horeca zolang dicht was gingen vaste medewerkers genoodzaakt ergens anders een baantje zoeken om zo wel nog rond te komen. Zo verliest de horeca hun personeel. “Wij hebben nu wel last van een personeelstekort.” Voorheen was dit volgens Charly niet het geval “Het was altijd zo dat als ik een afwasser nodig had, ik een van de andere afwassers kon vragen en die hadden dan gewoon een vriend of vriendin die wel wilde. Dat gaat nu niet meer zo makkelijk.” Volgens Charly zou dit ongetwijfeld ook door corona komen.

Gemiddeld verdiend een 18-jarige €5,24 per uur in de horeca. Bij bijvoorbeeld de Albert Heijn zit dit uurloon al veel hoger en rond de €7,03. Charly kan heel goed begrijpen dat anderen liever voor het baantje gaan waar je meer verdient. “Ik snap zeker dat zo’n baantje aantrekkelijker is, omdat het uurloon in de horeca toch echt wat lager ligt. Wel vergeten velen dat de fooi er ook nog bij komt waardoor je toch echt meer per uur verdient.” Maar hoe willen zij als restaurant tegen dit uurloon op? “Wij hebben een huiselijke sfeer, niet alleen qua restaurant maar ook qua personeel. Ook kan je bij ons ontzettend veel leren en groeien als persoon. Het is echt een waardevollere ervaring om in de horeca te werken. Ik ben van mening dat zelfs als je in de afwas werkt je echt een levenservaring krijgt die je ergens anders niet kan krijgen. We zoeken wel echt het liefst iemand met ervaring maar als je enthousiast bent en dingen wilt leren ben je ook welkom.”

De horecaprijzen zijn landelijk aan het stijgen, dit als gevolg van de stijging van de gasprijzen. Vooral in de horeca is het zo dat als het gas duurder wordt alles ook duurder wordt. “De prijzen zijn nog niet gestegen bij ons, maar het zit er wel aan te komen. Alles wordt gewoon duurder. Wij worden bijna genoodzaakt het duurder te maken omdat wij anders verlies draaien.” Aldus Charly. Ook is het uurloon begin dit jaar omhooggegaan, dit zorgt ervoor dat ze als restaurant nog meer kosten hebben. “Wij zijn daardoor ook nog meer genoodzaakt om de prijzen omhoog te gooien. Als je het een maand niet doet zie je wel echt waar je tekortkomt.”

Al met al heeft de horeca het zeker niet makkelijk, het personeelstekort en stijgende horecaprijzen zorgen voor wat grijze haren.

Verslaggeefster Fenne Samuels Brusse ging met Tara van den Berg in gesprek over waarom zij in de horeca werkt terwijl veel andere jongeren ergens anders werken om daar meer te verdienen.

Over de auteur

Merthe Tjaardstra

mail: merthe.tjaardstra@gmail.com

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.