Ook na Valentijnsdag nog gelukkig in de liefde?

Ook na Valentijnsdag nog gelukkig in de liefde?

Ondanks het perfecte plaatje wat geschetst wordt door o.a. de media over in een relatie zitten, weten de meeste mensen wel beter. Of je nou één, of zeventien jaar bij elkaar bent: elke dag weer deel je je leven met je partner. Naast de positieve ervaringen die je in een relatie kan beleven, zit er ook een andere kant aan het verhaal.

Realistische blik

17,6 miljoen Nederlanders hebben de beruchte dag van het jaar weer gehad: Valentijnsdag. De centrale dag waar rozenblaadjes, kaarsen en cadeautjes de sfeer moeten zetten voor een romantische tijd met je partner. De een besteed er niet veel tijd en aandacht aan, terwijl de ander alles uit de kast haalt. Door deze feestdag blijven er nog 364 dagen over in het jaar om de roze bril de hoek in te gooien en als partners keihard te moeten werken aan de romance. Volgens cijfers van het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) waren er in 2020 8,6 echtscheidingen per 1000 echtparen. Volgens onderzoekscijfers zijn de grootste redenen hiervoor het ontmoeten van een nieuwe liefde, of zelfs vreemdgaan. Relatietherapeut en co-founder van de organisatie StressWise (o.a. gevestigd in Hilversum), Mariette Huibrechtse, ziet in de praktijk vaak dat er polarisatie (uit elkaar drijven) plaatsvindt bij het gebeuren van een heftige gebeurtenis. ”Denk hierbij aan een ernstige ziekte of een ontslag. Daarbij vinden mensen het vaak moeilijk om de ander te accepteren zoals hij/zij is, omdat wij een bepaald gevoel van veiligheid binden aan herkenning. Dat is ook de reden dat wij vaak in eerste instantie vallen op een partner die een beetje op ons lijkt. Later zal je dan merken dat die ander wel degelijk anders is, en dat kan problemen veroorzaken.”

”Het is het leren praten vanuit behoefte.”

Voorkomen van erger

”Als er een makkelijke, dagelijkse oplossing zou zijn voor relatieproblemen zou relatietherapie waarschijnlijk niet bestaan”, vertelt Mariette lachend. Toch, vertelt ze, is het zo dat het ontzettend belangrijk belangrijk is om adequaat te communiceren met elkaar. ”Het is het leren praten vanuit behoefte. Wat heb ik op dit moment nodig van mijn partner?” Ook geeft Mariette aan dat het belangrijk is om sensitief te zijn voor de ander, en actief te denken aan wat de ander juist op dat moment van jou nodig heeft. Ook is het belangrijk, vooral als het leven om je heen drukker wordt, elkaar actief op te zoeken. Op deze manieren is het mogelijk om bepaalde erge relatieproblemen te kunnen voorkomen.

Tijd voor actie

Communiceren is een voorbeeld van een vaardigheid die niet elk mens vanzelfsprekend ontzettend goed beheerst. Iedere partner heeft een ander verleden, en is zo geworden tot wie hij/zij is. Juist omdat iedereen anders is zullen er hoogstwaarschijnlijk problemen opkomen in zowel een korte als lange relatie. ”Wanneer je er echt niet meer samen uitkomt zou een relatietherapeut kunnen helpen. Als een stel steeds weer terugvalt in oude patronen en hier alleen maar ongelukkig van wordt, en wanneer de relatie eerder voelt als een last. Het is dan ook erg belangrijk om dit tijdig te herkennen.” 

Volgens de Universiteit van Nederland komt 35-40% van alle getrouwden in Nederland uiteindelijk terecht in een echtscheiding. De nummer één reden van het verbreken van een relatie is het vinden van een nieuw iemand, laten verschillende studies zien. Ook komt hierbij soms voor dat een van de partners vreemdgaat. In hoeverre is relatietherapie dan nog van toepassing? ”Als beide partijen zeker weten dat ze alsnog met elkaar verder willen, of willen uitvogelen of zij samen nog wel een toekomst kunnen zien, kan relatietherapie daar nog een hele grote rol in spelen.” Een andere reden, die vooral wat oudere koppels hebben, die ervoor zorgt dat mensen uit elkaar gaan is het hebben van de dagelijke sleur. Het hebben van een routine kan handig zijn, maar wordt op een bepaald punt ook saai. ”Het is allemaal wel plezierig, maar er is geen uitdaging meer.”

Als niks meer werkt om een relatie te redden en twee mensen besluiten te scheiden lukt dit niet altijd met zijn tweeën. Als je gaat scheiden kan je kiezen voor een echtscheidingsbemiddelaar, zij kunnen hulp bieden op verschillende gebieden in de scheiding.

Else van Malland is scheidingsbemiddelaar. Lieve Scholtze sprak met haar af om te praten over het proces van een bemiddeling.

Over de auteur

Lieve Scholtze

Beste lezer, mijn naam is Lieve Scholtze. Ik ben 18 jaar en student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik heb een brede interesse in veel verschillende onderwerpen. Op dit platform kunt u van mij daarom veel uiteenlopende producties verwachten. Mocht u mij willen bereiken is dit mijn e-mailadres: lievescholtze@gmail.com

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.