Wel of geen strandje bij Anna’s Hoeve?

Wel of geen strandje bij Anna’s Hoeve?

Hilversum- De gemeente Hilversum is bezig met het onderzoeken van de mogelijkheid om van de Speelweidevijver bij Anna’s Hoeve een officiële recreatievijver te maken. Sinds het Natuurbad Crailoo sloot in 1984 is dit de eerste keer dat er weer een openlucht zwemmogelijkheid komt in Hilversum.

Begin vorige eeuw stonden er fabrieken in Hilversum-Oost. Anna´s Hoeve werd gebruikt om rioolwater en chemicaliën van de fabrieken te lozen. Ook werd hier huishoudelijk en industrieel afval gestort. De zwemwaterkwaliteit van de Speelweidevijver wordt daarom getest. 

Tijdens het zwemseizoen is het water meerdere keren getest. De kwaliteit van het water was over het algemeen goed maar er zijn ook een aantal minder goede testresultaten uitgekomen. Deze mindere resultaten komen door water dat na regenbuien de vijver in stroomt vanaf wegen, parkeerterreinen en andere vijvers.

Op dit moment voelt het college zich niet verantwoordelijk om zwemmers met waarschuwingsbordjes te informeren. Het college vindt het voor eigen risico van de zwemmers, die zouden zelf kunnen kijken op zwemwater.nl. Gerben van Voorden raadslid van de Hilversumse CDA-fractie zegt ´Wat ons betreft zou je de inwoners moeten willen waarschuwen. Het is een kleine moeite om een waarschuwingsbordje te plaatsen’. Het water wordt door de gemeente nog niet gezien als zwemwater. Naast de gezondheid van de zwemmers moet ook rekening gehouden worden met de Groene Schakel. Dit betekent dat ze rekening moeten houden met de natuur en de dieren om de vijver heen. Het kan namelijk zo zijn dat als er meer mensen gaan zwemmen bij Anna´s Hoeve dat dit effect heeft op de natuur.

Het Goois Natuurreservaat is bezig met vooronderzoek dat ongeveer twee maanden gaat duren en daaruit komt een inschatting of er wel of geen strandje kan komen. Het onderzoek kost de gemeente ruim 30.000 euro.

Het Goois Natuurreservaat is dus nog bezig met het onderzoek van de invloed op de Groene Schakel en pas daarna kan er echt gekeken worden naar de mogelijkheden. Maar ondertussen wordt de vijver wel al gebruikt als zwemwater.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *