Hilversum – Het kookboek ‘Koken bij de Boer’, een initiatief van Zorgboerderij Het Gooi, blijkt een groot succes. Voor het vijftienjarig bestaan van de zorgboerderij hebben de medewerkers en cliënten alle recepten gebundeld, en daar een kookboek van gemaakt. Binnen slechts anderhalve week zijn vierhonderd van de vijfhonderd exemplaren verkocht.
Dankzij de hulp van sponsoren heeft de zorgboerderij het kookboek kunnen realiseren. “We hebben sponsoren gezocht en gevonden en zo is de ontwikkeling van het boek volledig gesponsord”, vertelt Marieke Splinter, begeleider van zorgboerderij het Gooi. Het project is niet alleen een financieel succes, maar heeft ook bijgedragen aan meer zichtbaarheid voor de boerderij en haar missie om een veilige en ondersteunende plek te bieden voor mensen met een zorgbehoefte.
De opbrengst van het boek wordt gebruikt om faciliteiten op de boerderij te verbeteren. Eén van de grootste wensen is de aanschaf van een vier-persoons fiets, waarmee cliënten op een veilige en plezierige manier deel kunnen nemen aan activiteiten in de omgeving. Hoewel de eerste oplage bijna is uitverkocht, weten ze nog niet zeker of er een tweede druk komt. Hiervoor is het belangrijk om te weten of er voldoende interesse blijft voor het kookboek.
Het succes van ‘Koken bij de Boer’ laat zien hoe lokale initiatieven met de juiste ondersteuning een positieve impact kunnen hebben op zowel de gemeenschap als op de betrokkenen.
Het kookboek bevat meer dan alleen recepten. Zorgboerderij Het Gooi biedt dagbesteding aan mensen met een verstandelijke beperking en mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Zij komen hier dag in dag uit om klusjes te doen. Maar veel buitenstaanders hebben geen idee hoe zo’n dag op de boerderij eruit ziet en denken dat het alleen maar poep scheppen is. Verslaggever Isis van der Meulen praat met Marieke Splinter om een beeld te schetsen van wat er allemaal wordt gedaan op de boerderij en vraagt haar om een voorproefje van het onlangs verschenen kookboek.