De gemeente Hilversum wil dat inwoners niet meer hoeven te betalen voor het ophalen van grofvuil. Sinds de invoering van een ophaaltarief door de Gooise Afvaldienst (GAD) op 1 april is het aantal afvaldumpingen flink toegenomen. Door deze maatregel terug te draaien, hoopt de gemeente het probleem op te lossen.
In het afgelopen halfjaar is het aantal meldingen van gedumpt afval enorm gestegen. Vorig jaar waren er 332 meldingen; de teller staat nu op 855, meer dan 500 dumpingen extra. Ook andere gemeenten in de regio hebben hier last van.
Het idee om 22,50 euro te vragen voor grofvuil kwam voort uit financiële nood. De GAD was genoodzaakt haar begroting op orde te krijgen en besloot daarom in 2021 om een ophaaltarief in te voeren. Dit moest jaarlijks 300.000 euro opleveren om de kosten te dekken. In de praktijk pakt het echter heel anders uit. De kosten voor het opruimen van gedumpt afval en extra handhaving zijn veel hoger dan verwacht. In Hilversum alleen al zijn de extra kosten opgelopen tot 200.000 euro.
Bovendien is sinds de invoering van het ophaaltarief het aantal afspraken bij de GAD drastisch gedaald: van 1.200 per maand naar slechts 300. Door de daling in afspraken blijven ook inkomsten achter. De maatregel heeft echter ook een andere kant, Laura Kort van GAD vertelt: ‘Het positieve effect van de invoering van het betaald tarief is dat er meer naar de scheidingsstations wordt gebracht, waar het afval beter gescheiden wordt. Hierdoor komt een deel van het afval in beter te hergebruiken afvalstromen terecht in plaats van in ons restafval’.
De gemeente wil van het ophaaltarief af. Hoewel dit een financiële uitdaging oplevert, verwacht Hilversum dat het gratis ophalen van grofvuil dumpingen kan verminderen en zo ook de opruimkosten omlaag brengt.
tekst geschreven door Heike Jansen