Containertuintjes op de Gijsbrecht van Amstelstraat

Containertuintjes op de Gijsbrecht van Amstelstraat

Voorbeeld van een containertuintje in Apeldoorn. Bron: CityGard

De containers op de Gijsbrecht van Amstelstraat zijn vaak omringd met afval. Om dit te stoppen worden er in mei speciale containertuintjes aangelegd, die moeten voorkomen dat het vaker gebeurt. Het plan is om er een buurtproject van te maken zodat iedereen die dat wil eraan kan bijdragen.

De hoeveelheid afval is vooral tijdens de coronacrisis merkbaar gegroeid. Mensen waren vaker thuis en de gemiddelde hoeveelheid afval per huishouden nam toe. “We merkten vooral de laatste anderhalf jaar dat er steeds vaker afval bij werd gezet, waardoor het rond die bakken een enorme, vieze bende werd,” vertelt initiatiefnemer Renske Schriemer. “Ook ondernemers stuurden me vaak foto’s en berichtjes dat ze er heel erg van baalden.”

Vuil trekt vuil aan
De drempel om afval op straat te leggen wordt steeds lager. Als er eenmaal een zak ligt komt er al snel meer afval bij. “Op een gegeven moment, als er een tijd lang veel wordt bij geplaatst, gaan mensen dat nog makkelijker doen,” vertelt Schriemer. De drempel werd steeds lager, waardoor het probleem alleen maar verder groeide. “Het bleek ook best vaak dat die bakken helemaal niet vol waren.” Door een tuintje aan te leggen, komt er iets groens voor in de plaats. De bedoeling is dat mensen dan twee keer nadenken en hun afval in de container gooien.

Bewezen effectief
In andere steden waaronder Rotterdam, Den Haag, Assen en Amsterdam is gebleken dat de tuintjes een groot succes zijn. De hoeveelheid afval rondom de containers is daar afgenomen met een gemiddelde van zeventig tot tachtig procent. Ook Baarn doet mee, al is daar inmiddels gebleken dat het met kunstgras minder goed werkt. De gemeente heeft tuintjes besteld van CityGard. Deze zijn 3D-geprint uit gerecycled afval en op maat gemaakt zodat het om de container heen past. Het groen gaat mee omhoog wanneer de container wordt opgetild. “Ik hoop dat we er een mooi plan voor kunnen maken met elkaar en dat we dan straks mooie groene tuintjes rond die bakken hebben in plaats van rotzooi.

Onderhoud als buurtproject
Het plan is dat het een project wordt waar de hele buurt aan mee kan werken. “Het werkt nog beter als het echt een project van de buurt wordt: dat er ook veel communicatie omheen is en dat er aandacht voor is. Dat de containers alleen voor bewoners bedoeld zijn die er een tag voor krijgen, maar ook dat je met de omgeving gaat kijken wie zich verantwoordelijk voelt voor de tuintjes.” Op 6 april is er de hele middag een overleg om te kijken hoe alles wordt geregeld. “De eerste tuintjes komen beplant en al, maar we zijn ook aan het kijken wie het onderhoud gaat doen en nieuwe planten koopt.”

Als Hilversummers zelf een bijdrage willen leveren, kunnen ze dat melden bij het bestuur van de winkelstraat. “Als mensen dat willen doen, hartstikke leuk, dan horen we dat graag. Dan mogen ze een mail sturen naar het bestuur van de Gijsbrecht.”

Over de auteur

Sofie van de Vreede

Hi! Ik ben Sofie van de Vreede, een kersverse journalist uit het jaar 2000. Daarnaast ben ik gek op popculture en kan ik iedereen wel een boek aanraden. Voor tips ben ik bereikbaar op sofie.vandevreede@student.hu.nl

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.