Strijd tegen tabak

Strijd tegen tabak

Kankerpatiënten, artsen en KWF-kankerbestrijding roepen op om onmiddellijk te stoppen met het verkopen van tabak in supermarkten, tankstations en gemakswinkels. Met als doel dat mensen stoppen met roken en kinderen minder verleidt worden in de winkels. Mensen de optie ontnemen om aan tabak te komen is wellicht een methode, maar of dat daadwerkelijk de aantal rokers gaat doen afnemen is de vraag. We leggen dit voor aan Health Coach Marcella van de Pas. En de GGD Gooi en Vechtstreek vertelt wat het programma Rookvrije Generatie inhoudt.

Rijksoverheid
Er zijn al een hoop wetten als het gaat om tabak. Je hebt vast wel een keer een pakje sigaretten gezien en de misleidende teksten daarop gelezen. Waarschuwingen en afschrikkende foto’s op het pakje is vast ook niet ontgaan. Alles om het roken zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Zo kun je bijvoorbeeld geen pakje van 5 of 10 sigaretten kopen, maar koop er gelijk al 19 sigaretten. De Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport houdt zich druk bezig met alle zaken rondom het roken. Zo zijn er enkele maatregelen vanuit de overheid gekomen om roken te ontmoedigen. Vanaf 2020 heeft de Rijksoverheid de accijns van tabak verhoogd met 1 euro. Zo zijn er ook meer rookverbod-plaatsen gekomen. Sigaretten en shag mogen niet meer in het zicht van de winkelschappen liggen en de verkooppunten van tabak worden afgeschaald. Tussen nu en 2024 verdwijnen er zo 12.000 verkooppunten. Zo is er dit jaar een verbod op alle sigarettenautomaten gekomen en verbod op verkoop van tabak in de horeca.

Gevolgen roken
Dat tabak slecht voor je is, is al lang bekend en erkent door de overheid en vele andere gezondheidsorganisaties. De effecten van het roken lopen uiteen. Naast longkanker wat het meest voorkomende gevolg is kun je ook andere kankervarianten oplopen met roken. Met roken loop je heel waarschijnlijk (niet altijd) allerlei gezondheidsproblemen op en verminder je je levensduur. Dat de artsen en Gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD) daarom het roken sterk afraden is begrijpelijk.

Rookvrije Generatie
De GGD in de regio van Gooi en vechtstreek streven naar een Rookvrije Generatie. Ze stimuleren en ondersteunen mensen die willen stoppen met roken. Naast dat dit project mensen helpt om ervan af te komen streven zij ook naar een omgeving waarin de kinderen rookvrij kunnen opgroeien. Daar waar geen verleidingen zijn.

“Dit project bestaat uit verschillende deelprojecten, namelijk: 1) het creëren van rookvrije kinderomgevingen, 2) het aanbieden van adequate stoppen-met-roken ondersteuning, 3) Rookvrije zorg & 4) draagvlak en agendasetting van gemeenten en verschillende organisatie”, zo zegt Marlou Hensen, adviseur gezondheidsbevordering van de GGD Gooi en Vechtstreek.

Volgens Marlou is het weghalen van tabak één van de manieren. “Het is een combinatie van dingen, zoals het verbieden, minder aanbod, prijsverhoging maar ook goeie begeleiding en ondersteuning. Maar ik vind dat je mensen ook daadwerkelijk moet helpen bij stoppen met roken, omdat het een hardnekkige verslaving is. Dus dat is niet 1-2-3 opgelost.”

Een afkickproces duurt meestal 1 – 2 weken en de hele behandeling met begeleiding en ondersteuning kan tot wel een halfjaar of langer duren.

Verslaving
Er zijn afgelopen jaren meerdere onderzoeken geweest naar rokers. Waarom zij roken en wat het zo verslavend maakt. De nicotine in tabak is een stemmingsveranderde drug. Nicotine bereikt de hersenen binnen enkele seconden en het zorgt ervoor dat je je een tijdje energieker voelt. Vervalt de energie dan ontstaat er een nieuw verlangen naar roken. Geen eén roker rookt om zijn/haar longen te vernielen, maar toch roken ze. Die drug maakt ze verslaafd en daar kan geen maatregel tegenop. Zolang het ergens te verkrijgen is zullen ze het blijven halen. Zijn de maatregelen dan nog wel effectief?

Marcella van de Pas is vitale, Lifestylecoach in Hilversum. Ze begeleidt mensen die een doel hebben om gezonder te willen leven voor ‘gezondheidswinst en levensgeluk’, zoals ze zelf zegt. Daar vallen ook de rokers onder die graag willen stoppen met roken. Volgens Marcella is een strak plan noodzakelijk om van een verslaving af te komen, omdat ze merkt dat heel veel verslaafden echt een enorme mentale strijd voeren.

“Roken is enorm verslavend, het voelt onprettig zodra de eerste werking van de nicotine verdwijnt en daarom neem je snel nog eentje om dat onprettige gevoel niet te voelen. Achter elke verslaving zit vaak een reden van iets onprettigs niet willen voelen en willen verdoven, dat neem je niet weg door het uit de winkels te halen. “

De bewustwording van hun eigen gedrag acht Marcella als een hele belangrijke stap om van het roken af te komen. Daarom is mentale begeleiding onvermijdelijk. “Tegelijkertijd helpen alle kleine beetjes, zoals het verminderen van verkooppunten van tabak. Uiteindelijk is het makkelijker om het te voorkomen dan het moeten afleren en daarom is het goed dat het programma Rookvrije Generatie zich vooral focust op niet-rokende jeugd. “

In Rotterdam verscheen twee jaar geleden al een rapport van Erasmus MC dat Rookvrije zone zorgt voor afname van aantal rokers. Die percentage lag zo rond de 45% en het lijkt erop dat de maatregelen daadwerkelijk effect hebben.

Het doel van Nationale Rookvrije Generatie is dat in 2040 geen kind meer rookt of begint met roken en het aantal volwassenen dat rookt minder dan 5% is.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.