Dit is het effect van het voetballen met een G-team voor henzelf en voor het goede doel

Dit is het effect van het voetballen met een G-team voor henzelf en voor het goede doel

Het was een koude regenachtige woensdagavond, de donkere wolken hingen boven het hoofdveld van  SV Wasmeer.  Op de planning stond die woensdag avond een belangrijke wedstrijd van het G team van Wasmeer tegen Studio Sport die gespeeld werd voor het goede doel: “Het gehandicapten sport”. Bij aankomst op de voetbalclub Wasmeer was de parkeerplaats op 5 busjes na, helemaal leeg. Het was alsof je op een spookvoetbalclub aanwezig was. 

Om 19:00 uur zou de wedstrijd tegen Studio Sport beginnen, maar het hoofdveld was leeg, niemand was op het veld waar de belangrijke wedstrijd van het G-team van SV Wasmeer gespeeld zou moeten worden. Maar toch werden er op de velden naast het hoofdveld wél trainingen gegeven aan teams van Wasmeer. Er werd op een ander veld zelfs een wedstrijd gespeeld namelijk Wasmeer VR2 tegen Hercules VR6 die uiteindelijk tot een 12- 1 overwinning  voor Wasmeer leidde. Er was ook geen ambassadeur van het goede doel te bekennen op deze club. Daar gaf Eric Anses, de organisator van die wedstrijd een verklaring voor: de wedstrijd is namelijk verplaats naar 20 april, de reden voor deze verplaatsing was het afschuwelijke weer van die woensdag avond. Ik heb de organisator van deze wedstrijd en een trainer die gehandicapten mensen traint vragen gesteld over wat een wedstrijd als deze doet met het goede doel en wat deze wedstrijd betekend voor de spelers zelf.

Deze wedstrijd heeft dus een speciaal tintje want deze wedstrijd wordt dus gespeeld voor het goede doel; “Het Fonds Gehandicaptensport”. Voor het Fonds is het een collecteweek, elk jaar probeert het Fonds zo veel mogelijk geld op te brengen om zo de gehandicapten te helpen om te blijven sporten ondanks een handicap. Eric Anses, organisator van de wedstrijd zegt dat het geld dat met de collecteweek wordt opgebracht naar de sportbeoefening voor mensen met een beperking zal gaan en daarbij moet je aan alles denken, de materialen, de kleding, de begeleiding en de accommodatie van de sportbeoefening. Het geld dat er bij de wedstrijd van Wasmeer wordt opgehaald, zal specifiek gebruikt worden door een groep van 15 G- voetballers die voornamelijk een verstandelijke handicap hebben. Als extra activiteit heeft het Fonds met de gehandicapten een eredivisie wedstrijd van FC Utrecht bijgewoond.

Anses merkt dat de bereidheid om te doneren voor dit goede doel door de jaren heen nog erg stabiel is gebleven.  Er wordt nog steeds even hard gecollecteerd voor dit goede doel als toen er Corona was. In dat opzicht is er niks veranderd bij het goede doel. Het verhaal dat mijn collectanten vertellen zorgen voor aardig wat donaties. Dit zorgt er ook voor dat de voetbalclub geen “spookvoetbalclub” wordt. Ze verwachten deze 20 april (als het weer dan natuurlijk beter is dan deze woensdag het geval was) 200 tot 300 bezoekers voor deze wedstrijd. Volgens Anses wordt het ook deze 20 april een groot succes. “Elke keer opnieuw is het een feest voor de G-voetballers en daarmee ook voor de andere deelnemers en het publiek”.

“Sporten is voor mensen met een beperking  heel belangrijk”. Dat zegt Ellen Ludwig, tennis trainer die gehandicapte kinderen traint. “Vaak hebben ze dan ook motorische problemen maar door te sporten kan je veel functies verbeteren. Maar voornamelijk is het sociale contact erg belangrijk voor de gehandicapten. Ze kijken namelijk echt uit naar hun uurtje tennis per week en doen dan ook altijd aanwezig mee. Door de  sport groeien ze en worden ze steeds zelfverzekerder, aldus Ludwig”. Dat is de reden waarom een wedstrijd als deze erg fijn is voor de mensen met een beperking.

Ik heb een audio interview gehouden met Mounir Achbari, een speler van SV Wasmeer over hoe hij het verzetten van de wedstrijd heeft beleefd. Het interview met Mounir is hier onder te vinden.

https://soundcloud.com/user-357242311/interview-mounir-over-de-uitgestelde-voetba-wedstrijd-mixdown?utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *