Jaarlijks vallen er gemiddeld meer dan 1200 slachtoffers van vuurwerkongelukken, 63% van de slachtoffers die belandde op de SEH, en 55% van de slachtoffers bij de huisartsenpost is jonger dan 20 jaar oud. Het merendeel van de ongevallen gebeurt rondom de jaarwisseling en dus wordt er in deze periode meer aandacht besteed aan preventieve acties en voorlichtingen.
Een groot deel van de vuurwerkslachtoffers die medische hulp zoeken is jonger dan 20, het is dan ook belangrijk om goede methodes te vinden om hen te bereiken om te werken aan preventie en bewustzijn. Dat wordt onder anderen gedaan door straatcoaches zoals Chakir El Allachi (werkzaam bij Versa Welzijn in Hilversum), hij en zijn collega’s delen veiligheidsbrillen en aansteeklonten uit waarmee jongeren het vuurwerk op een veiligere manier kunnen afsteken. Ook gaan ze in gesprek en geven ze voorlichtingen over risico’s veilige werkwijzen en overlast. Straatcoaches komen vaak makkelijker in contact met jongeren dan docenten, ouders en de politie door hun sociale rollen en benaderbare karakters.
Vuurwerkoverlast is een probleem van alle tijden ‘Het is er eigenlijk altijd wel geweest, alleen is het knalvuurwerk nu een stuk harder’ vertelt Chakir.
Kortgeleden vond er een explosie plaats op een balkon van een woning aan de Schoolstraat, waarvan wordt vermoed dat dit vuurwerk was. Gebeurtenissen als deze tonen aan hoe belangrijk het is om tijd te besteden aan de voorlichting rondom dit thema.