Hilversum – In wijkcentrum Lopes Dias is vanaf 16 januari een bijzondere tentoonstelling te zien over het erfgoed van Hilversum Noordoost. De expositie brengt verhalen van buurtbewoners samen om de geschiedenis van deze wijk levend te houden. Door middel van foto’s, persoonlijke herinneringen en historische informatie worden bezoekers meegenomen op een reis door de tijd. Bewoners van Hilversum Noordoost delen hun inzichten en ervaringen in de wijk en de betekenis van het erfgoed.
Wat is de tentoonstelling in het wijkcentrum Lopes Dias?
De tentoonstelling zijn wat blokken op elkaar gezet met erfgoedverhalen en mooie foto’s van de wijk op elke zijde. Er wordt een indrukwekkend verhaal vertelt over Soumaya Meijs, en wat haar dierbare plekken zijn in Hilversum Noordoost. Deze tentoonstelling is niet alleen om erfgoed van de wijk vast te leggen, maar ook om verbinding te creëren tussen verleden en de toekomst. Er zijn kleine veranderingen in de buurt, zoals het veranderen van de kleur van een flat, maar ook heel grote veranderingen zoals veel nieuwbouw. Centraal staat de Noorderbegraafplaats, ontworpen door bekende architect Willem Dudok, die als cultureel en historisch hart van de wijk wordt beschouwd.
Persoonlijke verhalen
In het wijkcentrum vertelt een man dat die al zijn hele leven in Hilversum Noordoost woont: “ik ben hier geboren en getogen, en wil ook nooit meer weg!”. De wijk is voor hem belangrijk omdat hij zich hier thuis voelt, maar hij merkt wel veel veranderingen in de loop der jaren: “er zijn al 6 nieuwe gezinnen uit Amsterdam bij mij in de straat komen wonen, Hilversum is erg populair geworden voor starters.”
Natuur blijkt een belangrijk punt te zijn voor veel bewoners. “Het is belangrijk dat er niet alleen gefocust wordt op nieuwbouw, maar ook op de combinatie van wonen en natuur” vertelt Annette Koenders, die dit project in gang heeft gebracht. Naast de tentoonstelling worden er ook nieuwe wandelroutes bedacht door Hilversum Noordoost. Deze routes ontworpen om bewoners bewuster te maken van de gebouwen en bijzondere plekken in hun eigen wijk. “De looproutes helpen bijvoorbeeld ook dementerende ouderen met herinneringen naar boven halen” zegt Annette. De herkenbare plekken en straatbeelden van vroeger kunnen een krachtige werking hebben op hun geheugen.
De toekomst
De tentoonstelling wordt ook in andere wijken van Hilversum opgezet, Noordoost is nog maar het begin. Ook gaat de gemeente langs bewoners uit andere wijken om meer persoonlijke verhalen te verkrijgen. Het is een soort interactieve geschiedenisles, en dit werpt ook vragen op over de toekomst. Wat betekent de modernisering van de wijk voor het behoud van haar erfgoed? Hoe kan Hilversum Noordoost zich ontwikkelen terwijl haar historische en sociale karakter blijft bestaan?
De wijk ondergaat, net als veel andere buurten, veranderingen door toenemende verstedelijking en een groeiende vraag naar woningen. De wijk trekt steeds meer jonge gezinnen vanwege de goede ligging en voorzieningen. Veel bewoners maken zich zorgen over de impact van nieuwbouw op de openheid en het groene karakter van de wijk. De gemeente van Hilversum erkent deze zorgen en probeert en balans te vinden tussen modernisering en erfgoedbehoud. Veranderingen zijn alleen onvermijdbaar.
Tinke van Witteveen spreekt met Annette Koenders, projectleider van de tentoonstelling:
Geschreven door Lotte Hoekstra