Bij ‘Hilversum On Wheels’ na twee jaar uitstel oldtimers bekijken!

Bij ‘Hilversum On Wheels’ na twee jaar uitstel oldtimers bekijken!

Oude brandweerwagen

Op zondag vijf juni zullen er op het Marktplein in Hilversum veel oldtimers te zien zijn. Het evenement ‘Hilversum On Wheels’ vindt na twee jaar uitstel, aankomend weekend plaats. Bij het evenement kunnen mensen in de ochtend deelnemen aan een rit in de oldtimers en vanaf twaalf uur kan men langs het plein lopen om een kijkje te nemen bij de auto’s. Voorzitter van de ‘Stichting Vrienden Mobiel Erfgoed Hilversum en Omstreken’ Jan van Leersum, vertelt over de verwachtingen die hij heeft van het evenement.

“De rit vindt s’ morgens plaats en begint om tien uur. Een hele hoop wagens zullen de rit meerijden, dus dan zal er nog niet zoveel te beleven zijn op het Marktplein. Vanaf twaalf uur zullen de auto’s weer terug zijn en dan kan iedereen ze bekijken.” De oldtimers komen niet zomaar naar Hilversum, volgens Jan heeft de ‘media-stad’ ook een rijke geschiedenis in de auto-industrie. “Je hebt zo bijvoorbeeld Jacobus Spijker, hij is ooit begonnen met zijn smederij in Hilversum en is daarna naar Amsterdam uitgebreid.” Spijker heeft naast automobielen ook de Gouden koets voor het koninklijk huis gefabriceerd. Op het Marktplein, waar het evenement plaats zal vinden zit ook ‘Foodhall Mout’. Het pand waar Mout nu zit werd ruim honderd jaar geleden gebouwd en was vroeger ‘Autopalace De Wit’, een autogarage en showroom. Ook in een van de meest bekende eetplekjes in Hilversum zijn er sporen van de auto-industrie terug te vinden.

Het verzamelen van alle auto’s bleek volgens Jan nog best een moeilijke opgave te zijn.“We hebben allemaal mensen aangesproken om zoveel mogelijk auto’s bij elkaar te krijgen. Op een gegeven moment spreken die mensen elkaar weer en zo gaat het balletje dan uiteindelijk rollen. Zo zitten we nu dan op over de zeventig auto’s voor aankomende zondag.” Deze auto’s komen overigens niet allemaal uit Hilversum, maar het merendeel komt uit de omgeving en sommige zelfs van verder weg. “Er komen twee brandweerwagens, een uit Linschoten en een uit Westzaan. Deze zijn aanwezig omdat ze gebouwd zijn in Hilversum door de Carrosseriefabriek van Van Leersum, mijn vader. Verder komen er een aantal oldtimers uit Loosdrecht en het merendeel komt uit de regio. Sommige auto’s worden dan ook gebracht met de auto-ambulance, omdat de afstand te groot is voor de auto’s om zelf af te leggen. ”

De wagens die aanwezig zullen zijn verschillen niet alleen van jaartal, model en merk, maar ook in hun functie. Zo zullen er niet alleen veel vrijetijdsauto’s, maar ook een brandweerauto te bekijken zijn. “De oudste komen uit de jaren ’20, onder andere een Amerikaanse stoet brandweerauto en een Hummer uit 1921. De jongste komen uit het begin van de jaren ’70, een van deze is een Peugeot. Er zal ook nog een replica van de jaren ’30 auto van Jerry Lee Lewis, een Amerikaanse zanger, aanwezig zijn.”

Het plan was om ‘Hilversum On Wheels’ twee jaar geleden al plaats te laten vinden, maar door de pandemie en de coronamaatregelen werd het evenement afgelast. Bij de leden van de stichting hangt er nu dan ook een enthousiaste sfeer in de lucht. “Twee jaar geleden mochten er niet te veel mensen bij elkaar komen op een plein door de maatregelen.  We zijn toen eigenlijk een jaar geleden weer begonnen met mensen benaderen en met het plannen van het evenement. De laatste tijd is het in de stroomversnelling gekomen, want we moesten vergunningen aanvragen, parkeerontheffing, EHBO, noem maar op!”

Er kwam dus heel wat kijken bij het organiseren van het evenement, maar na twee jaar uitstel is het aankomende zondag dan echt zover. “Wij zijn heel enthousiast en de afgelopen weken komen er elke dag wel berichten binnen over hele mooie auto’s, dus dat leidt alleen maar toch gejuich natuurlijk!”

Over de auteur

Fenne Samuels Brusse

Mijn naam is Fenne, ik ben 18 jaar en kom uit Hilversum. Ik heb een breed veld aan interesses en ik vind het super leuk om op pad te gaan en contact te leggen met nieuwe mensen. Op onze nieuwssite doe ik mijn best om over interessante onderwerpen binnen Hilversum journalistieke producties te maken!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.