Hilversum

Selecteer Pagina

‘Zonder Toby was ik eenzaam gebleven’

‘Zonder Toby was ik eenzaam gebleven’

Foto: Maria. Toby de hond van Maria

Maria (76) uit Hilversum voelde zich eenzaam na het overlijden van haar man, tot ze Toby kreeg, een zwarte labrador die haar leven veranderde. Eenzaamheid onder ouderen is een groeiend probleem in Nederland. Volgens het CBS voelt ruim de helft van de 75-plussers zich weleens eenzaam, en één op de tien ervaart ernstige eenzaamheid. Het gebrek aan sociale contacten kan leiden tot depressie, stress en zelfs fysieke gezondheidsproblemen. Voor Maria was de stilte na het verlies van haar man heel lastig.

‘Na het overlijden van mijn man viel ik in een diep gat. We waren meer dan veertig jaar samen en ineens was het muisstil in huis. De dagen leken extra lang te duren. Vrienden en kennissen hebben hun eigen leven, en mijn kinderen wonen niet in de buurt, waardoor ik weinig contact had met mensen. Mijn wereld werd steeds kleiner. Ik stond op zonder doel en ging naar bed zonder voldoening. Tot mijn dochter voorstelde om een hond te nemen, omdat zij van een kennis hoorde dat een hond kon helpen tegen eenzaamheid.

Eerlijk gezegd zag ik dat eerst niet zitten. Een hond betekent veel verantwoordelijkheid. Maar ze bleef aandringen, en uiteindelijk ben ik gaan kijken bij een asiel in de buurt. Daar zag ik Toby, een rustige hond met een lieve uitstraling.

Sinds de dag dat Toby bij mij is, is mijn leven erg veranderd. Ik moet elke dag naar buiten, weer of geen weer. En dat doet veel met je. Je komt andere hondenbezitters tegen, waardoor je ook sociaal bezig bent. In het begin zei ik alleen maar gedag tegen anderen, maar al snel ontstonden kleine gesprekjes. ‘Hoe oud is hij?’ En voor ik het wist, had ik weer contact met mensen. Geen diepe vriendschappen, maar genoeg om me minder alleen te voelen.

Het lijkt wel alsof Toby het aanvoelt wanneer ik me somber voel. Op die momenten legt hij zijn kop op mijn schoot of komt hij bij me staan. Dat kleine gebaar betekent veel. Het herinnert me eraan dat ik ertoe doe. Er is altijd iemand die op me wacht, iemand die blij is als ik thuiskom. Zelfs op de dagen dat ik eigenlijk nergens zin in heb, zorgt Toby ervoor dat ik moet opstaan en in beweging kom.

Sinds ik Toby heb, beweeg ik ook een stuk meer. Voorheen zat ik vaak binnen en voelde ik me futloos, maar nu moet ik Toby uitlaten en loop ik dagelijks een ommetje. Ik merk dat mijn conditie verbeterd is en dat ik me fysiek sterker voel. Ook mentaal voel ik me beter. Door de beweging voel ik me energieker en vrolijker.

Ik weet dat er in Hilversum veel eenzame ouderen zijn, mensen die net als ik bijna geen contact meer hebben met anderen. Mijn advies? Overweeg een hond. Niet alleen voor gezelschap, maar ook voor beweging en de contacten die het met zich meebrengt. Het is niet de oplossing voor alles, maar voor mij was Toby toen precies wat ik nodig had.’

Over de auteur

Puck van Westerloo

Puck van Westerloo (Blaricum, 2005). Geboren in een familie vol met journalisten. Wat haar inspireerde om hetzelfde pad te bewandelen. Met een interesse in misdaad en sport heeft Puck zich gespecialiseerd in het onderzoeken en schrijven over deze onderwerpen. Zij is nog niet heel bekend met Utrecht-Noord, maar daar gaat dit jaar zeker verandering in komen. Puck zet zich in voor eerlijke en betrouwbare berichtgeving.