Marleen Remmers is al sinds 2011 lid van GroenLinks en sinds 2014 is zij actief in de gemeenteraad bij dezelfde partij in Hilversum. Zij zet zich vooral in voor het milieu en kansenongelijkheid, voornamelijk voor vrouwen. Ze vertelt hoe het is om als vrouw in de politiek te zitten en blikt terug op internationale vrouwendag bij het raadshuis.
Vrouwen in de politiek
De vrouw is nog steeds minder goed vertegenwoordigt in de politiek dan de man. Op landelijk niveau was bij de laatste verkiezingen 39% vrouw. Op gemeentelijk gebied is dat nog iets minder, namelijk 37%. Dit zijn de mensen die zich verkiesbaar stellen, dus nog niet eens de hoeveelheid die daadwerkelijk in de tweede kamer komen. Alhoewel dit al een goede stap vooruit is als je kijkt naar een eeuw geleden, vinden nog steeds veel mensen dat dit anders moet, waaronder Marleen Remmers, fractievoorzitter van GL in Hilversum. ‘Volgens mij is het hier redelijk evenredig verdeeld, maar ik ben de enige vrouwelijke fractievoorzitter, dus we zijn nog niet klaar’, zegt ze kijkend naar de man-vrouwverdeling bij de gemeenteraad van Hilversum.
Afgelopen zaterdag was er een viering van internationale vrouwendag in het raadshuis. Het evenement legt de nadruk op de kracht en waarde van de vrouwen in Hilversum. Mevrouw Remmers zegt dat er veel gepland stond op deze feestelijke dag. Onder andere een lezing en een panelgesprek, maar er was in de middag ook nog tijd voor culturele activiteiten waarvoor iedereen zich kon inschrijven en ’s avonds was er een film in het filmtheater. ‘Een feestelijk en heel goed begin voor een jaarlijkse traditie.’ Het was tevens de eerste editie van deze feestelijke viering. Mevrouw Remmers was in eerste instantie nog lichtelijk bang voor de opkomst, maar die bleek uiteindelijk erg positief te zijn.
Landelijk VS Lokaal
Net werd het verschil tussen de vertegenwoordiging van vrouwen op landelijk niveau en gemeentelijk niveau al kort toegelicht. In de tweede kamer staat er als tweede op de lijst een vrouw. Dat vindt Marleen Remmers positief: ‘Zo lijkt dat redelijk evenwichtig, dus dat is mooi.’ Ze vindt het wel lastig om op landelijk niveau volledig zicht erop te krijgen aangezien GL in de Tweede Kamer een gefuseerde fractie hebben met de PvdA. Ze kaart ook de beweging ‘Stem op een vrouw’ aan. Ze zegt dat dit een beweging is die stimuleert dat, welke partij je ook stemt, je stemt op een vrouw en dat lijkt volgens haar te helpen.
Inzet binnen de politiek
Marleen Remmers vindt het erg positief om te zien hoe het de afgelopen tijd gaat met de ontwikkelingen voor vrouwen, zowel binnen als buiten de politiek, maar er moet volgens haar nog genoeg gebeuren voordat ze echt tevreden is. Daarom blijft ze zich inzetten voor vrouwen. De afgelopen jaren zegt ze vooral de focus gelegd te hebben op de veiligheid van vrouwen.
Samen met de regiogemeente stellen zij een veiligheidsprogramma op. Hierheen staan de prioriteiten van de politie. ‘Ik maak mij zorgen om de veiligheid van vrouwen’, benoemt mevrouw Remmers. ‘Het is evident dat in uitgaansgebieden vrouwen het meeste gevaar lopen, maar ook bijvoorbeeld slecht belichte wegen moet extra op gelet worden.’
Belangenorganisaties binnen de politiek
Als er wordt gevraagd aan mevrouw Remmers of er belangenorganisaties zijn die gelijkheid binnen de politiek voor vrouwen behartigt, moet ze lang nadenken. Uiteindelijk komt ze op een vrouwennetwerk van vroeger in de Tweede Kamer. Hier werd gekeken naar wat iedereen in de Tweede Kamer met elkaar verbindt en hoe het beleid beter gemaakt kan worden. Zij heeft zelf ook zoiets voorgesteld in de gemeenteraad, maar dat werkte niet. ‘Sommige partijen zijn daar sterk op tegen en dat vind ik jammer.’ Desondanks zegt ze dat ze zich altijd zal blijven inzetten voor gelijkheid van vrouwen, binnen of buiten de politiek.