Hilversum

Selecteer Pagina

‘Lezen is belangrijk, het is niet alleen de ontwikkeling van de taal, het geeft zoveel meer.’

‘Lezen is belangrijk, het is niet alleen de ontwikkeling van de taal, het geeft zoveel meer.’

Wilma Kalkman moest noodgedwongen afscheid nemen van haar eigen kinderdagverblijf en is toen van carrière geswitcht en gaan werken tussen de boeken en literatuur als medewerkster in een boekhandel. Met een blik op de 90ste boekenweek in Hilversum vertelt zij over waarom het zo belangrijk is om te lezen voor jongere kinderen en wat dit doet met hun ontwikkeling. 

‘Ik ben ooit begonnen met werken met kinderen in een ziekenhuis op de kinderafdeling, toen ben ik gaan werken in de kinderopvang als pedagogisch medewerker en daarna als leidinggevende. En uiteindelijk ben ik mijn eigen onderneming gestart. Een kinderdagverblijf. Dit heb ik met plezier vijftien jaar lang gedaan. Omdat de huur niet verlengd werd moesten wij naar een ander pand. Dit hadden wij destijds ook gevonden, maar uiteindelijk kregen wij last-minute de vergunning van de gemeente niet rond en moesten wij noodgedwongen onze deuren sluiten. Wij hebben toen afscheid genomen van een heel gezond dagverblijf. Vijftig gezinnen en twaalf medewerkers. Ik doe mijn huidige werk als medewerkster van een boekhandel al zo’n drie jaar. Toen ik stopte met het kinderdagverblijf dacht ik, ik ga iets doen wat ik nog nooit gedaan heb en dat is uiteindelijk dit werk geworden. Het leuke aan mijn werk is het persoonlijke contact met de mensen. Vaak komen er vaste klanten, zij zitten dan in het leescafe uren te lezen en koffie te drinken. Ik maak dan ook wel eens een praatje met ze. Mensen stellen zich vaak open naar mij op en vertellen dan persoonlijke verhalen, bijvoorbeeld dingen die hun verdriet hebben gedaan. Ik ben verbaasd hoe kwetsbaar mensen zich soms naar mij opstellen. Dat had ik niet verwacht toen ik hier kwam werken. Daarnaast begeleid ik buiten de winkel om de bijeenkomst Hilversum in gesprek. Daar wordt een keer per maand in de bibliotheek een auteur of ander belangrijk persoon geïnterviewd door een journalist.

Ik hou er ook van om te lezen en vind dat dit heel erg kan bijdragen aan de ontwikkeling van de taal en het verruimen van kennis en inzicht. Als ik een boek zou moeten aanraden, dan is dit het boek van Paul Lynch genaamd: ‘Het lied van de profeet’. Dit is een erg aangrijpend boek dat mij diep geraakt heeft. Zeker omdat het ook actueel is, denk aan de oorlogen in de wereld. Het is fantastisch goed geschreven en gaat echt onder de huid zitten. Een echte aanrader dus, maar alleen als je van heftige boeken houdt.

Lezen is belangrijk, het is niet alleen de ontwikkeling van de taal, het geeft zoveel meer. Het stimuleert de taalontwikkeling, verruimt de woordenschat en de verbeelding, ook verruimt het het begrip, bevordert het concentratie en creativiteit. En is het essentieel voor de sociale ontwikkeling en kennis. Je leert een ander beter te begrijpen door te lezen en nieuwe inzichten te krijgen.

Toen ik mijn eigen onderneming had in de kinderopvang waren wij ook een leerbedrijf. Wij kregen toen veel verslagen te beoordelen en te lezen, de 30 jaar dat ik dit heb gedaan heb ik gezien dat de Nederlandse taal heel erg achteruitgaat. Dit vind ik zelf heel erg jammer. Ik vind dat de goede beheersing van de Nederlandse taal behoorlijk belangrijk is, echt een must. In de spreektaal hoor je het niet altijd, in de schrijftaal zie je pas de problemen, met name op grammaticaal gebied.

In de laatste jaren dat ik mijn onderneming, het kinderdagverblijf, runde merkte ik dat steeds meer kinderen door de digitalisering minder lazen. Kinderen van 2/3 jaar waren al heel erg bedreven met schermen. Swipen, scrollen, ze wisten alle knopjes op het scherm te vinden. En als iemand die veel met kinderen werkt, besef ik mij dat het wel degelijk effect op een positieve ontwikkeling als kinderen jong beginnen met lezen en voorgelezen worden. Dus dat deed ik dan ook. Veel van de kinderen bij ons in het kinderdagverblijf waren afkomstig uit expat gezinnen. En ik merkte dat er bij die gezinnen niet heel veel ruimte was om te lezen. Dat is natuurlijk wel jammer om te zien. Ik snap dat ouders hier misschien minder tijd voor hebben, maar ik vind dat je zo vroeg mogelijk moet beginnen met lezen, het liefst al vanaf een half jaar oud. Als zij jong beginnen denk ik dat veel meer kinderen lezen veel leuker gaan vinden.’

Over de auteur

Isa Bauman

Al van jongs af aan had Isa Bauman (2004) uit Den Haag al een passie voor schrijven en was erg nieuwsgierig naar de wereld om haar heen. Als mensen aan haar vroegen wat zij later wilde worden, antwoordde zij dan ook met journaliste of schrijfster. Ze studeert daarom Journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht, waar zij artikelen schrijft over allerlei uiteenlopende onderwerpen. Ze is erg sociaal en schrijft graag over mensen hun verhalen. Ze houdt van reizen en wil hier graag haar werk van maken, namelijk als presentatrice op de televisie voor eventueel een reisprogramma, of als freelancer.