Wereld Veganisme Dag is goed voor dier en mens

Wereld Veganisme Dag is goed voor dier en mens

Op 1 november is het Wereld Veganisme Dag, het is een jaarlijks evenement waar de voordelen van veganisme voor de mens en natuurlijke omgeving worden gevierd. Lisa Steltenpool (28) is al vijf jaar lang diëtiste met focus op plantaardig eten. Ze heeft een praktijk aan huis in Hilversum, maar door corona geeft ze op het moment alleen maar onlineconsulten. “Welvaartsziekten zoals diabetes en hartproblemen nemen toe, daarom is deze internationale dag geweldig om mensen bewuster te maken van wat ze eten”, aldus Steltenpool.

 
Een plantaardig dieet is een goede manier om dierenleed tegen te gaan maar het heeft ook ontzettend veel voordelen voor de mens. Welke voordelen zijn dat? “Nederlanders eten te veel verzadigd vet en te weinig vezels. Het veganistische dieet is hier een en goede oplossing voor. Je eet minder bewerkt voedsel, het verkleint de kans op hart- en vaatziektes en diabetes. Het zit al vaak in de kleine dingen, wat mensen vaak niet weten is dat bijvoorbeeld, is dat er in een plantaardige melk net zoveel eiwitten als gewone melk en een stuk minder calorieën en vetten bevat.”
Wanneer raad je het iemand aan om een veganistisch dieet te volgen? 
“Vooral als mensen willen afvallen, plantaardig eten is namelijk veel minder calorierijk. Ook zit in groente, fruit en granen veel vezels. Als je die veel eet, krijg je een goed verzadigd gevoel wat ervoor zorgt dat je langer vol zit en dus minder snel behoeften hebt om weer te gaan eten. En ook bij hart- en vaatklachten raden we aan mensen minder dierenproducten te eten, als wij bijvoorbeeld kaas uit het dieet van een cliënt halen, daalt het cholesterol vaak enorm.”
Heeft het voordelen heeft voor de natuurlijke omgeving?
“Ja, het heeft enorm veel voordelen voor de natuurlijke omgeving. Het verbouwen van groente, fruit en peulvruchten kost veel minder grondstoffen dan alleen al de verbouwing van het veevoer van de dieren. In de mest van koeien zit veel methaan wat nog meer broeikasgassen bevat dan CO2. We kunnen niet nog dertig jaar lang vlees blijven eten zoals we nu doen Als iemand één dag per week minder vlees eet, heeft dat al enorme effecten.”
Moet je ergens op letten als je veganistisch eet? 
Ja, je moet wel opletten of je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Het is nooit goed iets weg te laten. Je kan een stuk vlees makkelijk vervangen met plantaardige eiwitten zoals bonen of linzen. Vaak kiezen mensen voor een vleesvervanger: die zijn meestal gemaakt van sojabonen.”
Wat vindt u ervan dat door middel van een feestdag belangstelling getoond wordt voor het veganisme? 
“Ja, ik vind het heel goed, er komt meer erkenning voor de levensstijl. Ondanks dat het veganisme wereldwijd een enorm snelgroeiende trend is, nemen welvaartsziektes zoals diabetes en hartproblemen nemen toe. Daarom is deze internationale dag geweldig om mensen bewuster te maken van wat ze eten. Ik ben al meerdere malen benaderd, zo zie je maar dat zo’n dag veganisme toch weer even in het nieuws brengt.”
Waarom denk je dat het veganisme wereldwijd zo een enorme hype is?
“Ik denk dat het zo populair is omdat het veganisme tegenwoordig veel toegankelijker is. Vroeger werden er niet zo veel vragen gesteld bij vlees en melkproducten. Nu ken plantaardige melk een grote markt, en een koffie halen met een ander soort melk is een leuke afwisseling. Ook ligt er in de supermarktschappen een enorme variatie in vleesvervangers.”
Waarom bent u diëtiste geworden?
“Ik ben al sinds mijn tiende vegetarisch en kreeg veel de vraag of ik wel genoeg vitamines en ijzer binnen kreeg. Daarom ben ik mij gaan verdiepen in voeding en voedingstoffen. Zodoende ben ik op dit beroep gekomen, ik wilde dit al vanaf jongs af aan.”

Over de auteur

1 reactie

  1. Avatar

    Leuk en leerzaam stuk

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *