In het weekend van 22 en 23 maart vond in Beeld & Geluid in Hilversum de tweede editie plaats van het My First Smartphone Festival. Het festival is bedoeld voor ouders en kinderen die aan het begin staan van het gebruik van een eerste smartphone. Door middel van workshops, lezingen en tips van experts leren zij samen hoe ze op een veilige manier met een smartphone en sociale media kunnen omgaan. Het doel van het festival is om gezinnen bewuster te maken van de kansen én gevaren van online gedrag.
Tijdens het festival was er van alles te doen: kinderen konden meedoen aan Smart Snooze, waarbij zij hun eigen doos maakten om hun telefoon ‘s avonds weg te leggen. Bij HalloKids Radio konden kinderen nummers aanvragen die tijdens het festival gedraaid werden, en bij de Selfiewand kon je op de foto gaan. In de ParentHub kregen ouders tips en lezingen van experts over gameverslaving, schermtijd en veiligheid online. Ook waren er gesprekken met het bekende TikTok-duo Quin en Aaron, en met de familie Cudogham, bekend van het programma Een huis vol.
Kinderen groeien tegenwoordig op met internet, apps en sociale media. Een smartphone is vaak al op jonge leeftijd onderdeel van hun leven. Dat smartphones een grote rol spelen in het leven van kinderen, blijkt ook uit onderzoek van AJN Jeugdartsen. Veel kinderen krijgen rond hun tiende een eigen smartphone. Vanaf dat moment neemt ook het gebruik van sociale media toe. Populaire apps zijn WhatsApp, Instagram, YouTube en TikTok. Die apps zijn leuk en bieden contact met familie en vrienden, maar ze brengen ook risico’s met zich mee.
Kinderen komen soms in contact met beelden of berichten die niet geschikt zijn voor hun leeftijd. Ook kunnen ze berichten krijgen van mensen die ze helemaal niet kennen. Volgens AJN Jeugdartsen Nederland kan dit leiden tot angst, onzekerheid of slaapproblemen. Jonge kinderen zijn vaak nog niet in staat om goed te begrijpen wat echt is en wat niet. Dit maakt hen extra kwetsbaar online. Het is daarom belangrijk dat ouders weten wat hun kinderen doen op internet en hoe ze hen daarin kunnen begeleiden.
Joey Scheufler is social media-expert en een van de sprekers op het festival. Hij ziet in zijn werk vaak dat kinderen zich niet bewust zijn van de gevaren van internet. ‘Niemand vertelt het ze. Ze onderschatten hoe groot de impact kan zijn’, zegt hij. Volgens hem is het beter om kinderen op tijd te leren hoe ze met social media om moeten gaan, dan om alles te willen controleren. ‘Je leert je kind toch ook zelfstandig fietsen? Zo werkt het ook met social media.’ Hij raadt ouders aan om samen met hun kind naar apps te kijken, uit te leggen wat er gebeurt en vooral het gesprek te blijven voeren.
Petra, een moeder uit Hilversum, bezocht het festival met haar dochter. Zij kreeg al op achtjarige leeftijd een smartphone. ‘We houden haar goed in de gaten. We kunnen meekijken en zien wat ze doet’, vertelt Petra. Zij vindt het belangrijk dat ouders zich verdiepen in de online wereld van hun kind. ‘Je moet met je kind meegroeien, maar wel blijven opletten.’
Ook in Hilversum is online veiligheid een actueel onderwerp. In 2023 werd bekend dat de gemeente via nepaccounts meekeek met wat inwoners op sociale media plaatsten. Dat zorgde voor veel vragen over privacy en vertrouwen. Juist daarom is het belangrijk dat kinderen leren wat ze wel en niet online moeten delen, en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn.
AJN Jeugdartsen Nederland benadrukt in hun rapport dat mediagebruik niet zonder gevolgen is. Uit hun factsheet blijkt dat kinderen die veel op een scherm zitten vaker kampen met verminderde concentratie, slechter slapen en ontwikkelen soms minder sociale vaardigheden. Ouders die zelf veel met hun telefoon bezig zijn, geven bovendien onbewust het verkeerde voorbeeld. De manier waarop ouders omgaan met media, heeft invloed op hoe kinderen dat later zelf doen.
Het My First Smartphone Festival trok dit jaar weer veel ouders en kinderen. De organisatie kijkt tevreden terug op het weekend en denkt al na over een volgende editie. Het festival laat zien hoe belangrijk het is dat kinderen op jonge leeftijd leren wat de gevaren van smartphones kunnen zijn.
Om een kijkje te bieden binnenin het festival en te bespreken hoe het festival actuele problemen behandeld, was verslaggever Eline op zaterdag aanwezig.