Hilversum

Selecteer Pagina

‘Sport verbindt’ bij schoolvoetbaltoernooi in het teken van ‘respect’

‘Sport verbindt’ bij schoolvoetbaltoernooi in het teken van ‘respect’

Het aantal verdachten tussen de 12-18 jaar stijgt sinds de coronatijd in Hilversum, volgens cijfers van het CBS. Hier probeert de gemeente wat aan te doen. Zo was er bijvoorbeeld op woensdag 19 en 26 maart bij HSV Wasmeer een schoolvoetbaltoernooi, genaamd ‘Streetwise Cup’. Dit is een straatvoetbaltoernooi opgezet door de Johan Cruijff Foundation. Het toernooi is voor de jongens en meiden uit groep 7 en 8 en staat in het teken van respect en gelijkheid. Het is het grootste voetbaltoernooi van Hilversum. In Hilversum wordt het georganiseerd door buurtsportcoaches van kinderopvang Bunk en Versa Welzijn.

 Jonge delinquenten

Volgens cijfers van het CBS is een kwart van de delinquenten onder de 23 jaar. Ook volgens cijfers van het CBS verschilt het heel erg aan opleidingsniveau. Zo blijken personen die speciaal- of praktijkonderwijs als hoogste opleiding hebben gevolgd, respectievelijk zes tot zeven keer vaker verdacht te zijn dan gemiddeld. Dit is waarschijnlijk de reden dat zo’n soort toernooi wordt georganiseerd voor basisschoolkinderen. De Cruijff Foundation had geen tijd om hierop te reageren. Dan leert deze groep leerlingen, samen met de andere kinderen, respect voor elkaar te hebben, zowel onderling als voor andere groeperingen.

Regels van Cruijff

 Voor de winnaars van de regionale rondes staat er een plekje te wachten bij de nationale FC STRAAT-kampioenschappen. Ook georganiseerd door de Johan Cruijff Foundation in samenwerking met Soufiane Touzani, bekend van zijn voetbalvideo’s op YouTube. Ook hier staan de regels van Cruijff centraal, met als belangrijkste ‘respect’. Dit komt terug in verschillende dingen. ‘Zo kunnen de scheidsrechters drie punten uitdelen: een voor onderling gedrag binnen het team, een voor gedrag met betrekking tot scheids en tegenstander en een ten opzichte van je gedrag naar de omgeving,’ benoemt Kristel van Ekelenburg, manager sport en bewegen bij Bink. ‘De punten hiervan worden opgeteld en de winnaar zetten wij ook even in het zonnetje.’ Hierdoor wordt het duidelijk gemaakt dat het niet alleen gaat om winnen. Juist het respect voor teamgenoten, scheidsrechter, tegenstander en natuur staan bij dit toernooi centraal. Ook buiten het veld wordt hierop gelet.

Komt het over bij de kandidaten?

 Volgens Angela Zondag, één van de juffrouwen die kwam kijken, wel. ‘Ze werken hier al een paar weken in de pauzes echt naartoe,’ benoemt ze. Ook merkt zij heel erg aan de klas dat zelfs de kinderen die vaak niet meedoen, hier toch hun beste beentje voor zetten om hun klas te steunen. Ook merkt ze dat de kinderen het leuk vinden om alle andere scholen weer te zien. Mevrouw Zondag vindt dit ook een hele geschikte manier om dit soort gedragsregels mee te geven aan de kinderen. ‘In mijn klas zitten veel kinderen uit oorlogsgebieden, die hebben heel veel meegemaakt. ‘Sport verbindt,’ zegt ze vol overtuiging. Ze ziet aan de kinderen dat ze echt als team samen gaan werken en ze vindt de regels van Cruijff daar goed bij passen. De kinderen leren volgens haar ook op een fijne manier om te gaan met winnen en verliezen.

Ook bij de kinderen valt het erg in de smaak en is het ook duidelijk waar dit toernooi om gaat. ‘Het gaat om respect,’ zegt Goos, één van de jongens die meedoet aan dit toernooi. Toevallig hadden zij gewonnen en dat vonden ze toch erg leuk, alhoewel deze vreugde niet de boventoon had. ‘Ze gooiden ons vaak op de grond, dat vonden we niet zo leuk,’ zegt Goos. Hij benoemt hierbij ook dat als zijn team iemand omduwt dat er dan meteen gecheckt wordt of het wel gaat. Bij de tegenstanders was dat helaas niet zo. ‘Maar na de wedstrijd is het allemaal weer goed,’ benoemt hij. Zo valt op dat bij sommige klassen het winnen bovenaan staat en bij anderen toch ook nog wel het winnen.

Over de auteur

Sam de Pater

Sam de Pater (Den Haag, 2004) is een student aan de School voor Journalistiek. Sam schrijft graag sportverslagen of over maatschappelijke problematiek. Oorspronkelijk komt Sam uit Den Haag, maar hij woont sinds kort in de wijk Overvecht in Utrecht-Noord. “To infinity and beyond!”