Hilversum

Selecteer Pagina

Een streven van drieduizend nieuwe woningen: zo wil Hilversum het woningtekort aanpakken

Een streven van drieduizend nieuwe woningen: zo wil Hilversum het woningtekort aanpakken

Hilversum kampt al geruime tijd met een tekort aan betaalbare woningen. Volgens de Woonmonitor Gemeente Hilversum 2024 is er een tekort van drieduizend woningen. Door middel van verschillende grote projecten probeert de stad deze achterstand vóór 2030 recht te trekken. Een van deze projecten waar woningcorporatie Dudok Wonen voor verantwoordelijk is, staat aan de Van Ghentlaan. Het roze, groene appartementencomplex wordt op donderdag 10 april verhuurd.

Het was woensdagavond nog even spannend, laat projectontwikkelaar Martin Hordijk van Dudok Wonen weten. ‘Dat is het eigenlijk altijd rondom een oplevering, want dan moeten nog even de laatste puntjes op de i gezet worden’, zegt Hordijk. Het woningcomplex heeft 108 appartementen. Met een schokkende blik vertelt hij dat ze de woningen drie weken geleden op Woningnet hebben gezet en er nu al meer dan vijfduizend reacties op waren. ‘Het is schrijnend’, zijn de woorden die uit zijn mond komen waarna hij even stil blijft. ‘We proberen als woningcorporatie er alles aan te doen om het woningtekort zo snel mogelijk tegen te gaan.’

De woningen in het complex zijn bedoeld voor verschillende doelgroepen, waaronder 22 woningen voor mensen met een beperking en verder voor jongeren, starters en 65-plussers. Het is het meest dichtstbevolkte stukje van Hilversum tot nu toe, want in dit gebied staan ongeveer zeshonderd woningen. Maar het woningtekort in Hilversum is aanzienlijk en blijft een punt van zorg. Jaarlijks wordt er zo’n vijftig tot honderd miljoen euro aan nieuwbouw uitgegeven. Maar dan is de vraag nog steeds: voor wie bouw je de woningen?

De woningen zouden gebouwd kunnen worden voor de ouderen, waardoor de doorstroming gestimuleerd wordt. Hierbij verhuizen de ouderen en komt hun woning vrij voor anderen. Of er kan gebouwd gaan worden voor de grootste groep woningzoekende. Volgens de Woonmonitor Gemeente Hilversum bevindt deze zich in de leeftijdsklasse 23 tot en met 34 jaar. Wat betreft inkomensverdeling heeft meer dan de helft van de actief woningzoekenden een laag inkomen. Samen met de groep midden-laag inkomen vormt dit meer dan driekwart van de woningzoekenden. ‘Persoonlijk denk ik dat ik voor de starters en jongeren zou gaan’, zegt Hordijk. ‘Het ideale beeld is de doorstroming, maar deze mensen hebben daadwerkelijk geen woning en de wachtlijst is heel erg lang. Daarnaast vind ik het ook leuk voor de jongeren, omdat ze zo lang moeten wachten’. Dit kan Marvin van Giezen beamen. Hij is één van deze vele jongeren die lang op de wachtlijst gestaan heeft, maar nu recent een woning heeft gevonden. ‘Ik ben zo lang bezig geweest met zoeken, maar toen hoorde ik dat ik een sociale huurwoning kon krijgen’, vertelt van Giezen met een lach die van oor tot oor loopt.

Een ander project waar Hordijk mee bezig is loopt sinds 12 maart en is de woningtransformatie van het kantoorgebouw aan de Larenseweg 30. Het kantoor wat over zo’n zesduizend vierkante meter beschikt wordt omgebouwd tot een woon-werkcomplex met 65 sociale huurwoningen. Het worden vooral tweekamer en sommige driekamer appartementen en zijn vooral bedoeld voor jongeren en starters op de woningmarkt. Het kantoorgebied bestaat nu vooral uit steen, maar wordt omgebouwd tot een groene binnentuin voor de bewoners. Ze starten 1 september met bouwen en verwachten twee jaar later klaar te zijn. Het pand staat nu ook zeker niet leeg. ‘Voor nu wordt het pand onderverhuurd aan kleine bedrijven in Hilversum, zoals een glasblazer, muziekschool, en een poppodium met deathmetal muziek’, zegt Hordijk lachend omdat hij zelf niet bepaald een deathmetal fan is.

Door middel van dit soort grote projecten wil Hilversum dus een evenwichtige woningmarkt met voor elke groep keuze uit een passend woonaanbod, ongeacht leeftijd, zorgvraag, inkomen of vermogen. Door de kans op doorstroming te vergroten en woningen toe te voegen in de segmenten die het meest onder druk staan, verwacht de gemeente Hilversum de doelstelling van drieduizend woningen vóór 2030 ruim te realiseren.

Over de auteur

Xander Nap

Xander Nap (2002) heeft twee jaar biologie gestudeerd aan de Universiteit Leiden waarna hij de switch maakte naar een journalistieke carrière. De eerstejaars journalistiek student is vooral aangetrokken door de sociale en maatschappelijke aspecten van het vak en is daarnaast ook niet bang voor de camera. Hij hoopt dat zijn passie voor sport, interesse in psychologie en liefde voor dieren van meerwaarde kunnen zijn binnen de journalistiek. ‘Als je mij een dag niet ziet sporten, dan ben ik ziek ;)´.