Na jaren van afname is het aantal winkeldiefstallen in Hilversum sinds 2021 weer aan het stijgen. Dat blijkt uit politiecijfers van CBS StatLine. Waar tussen 2016 en 2021 nog sprake was van een daling, is tegenwoordig sprake van een toename. Vooral ondernemers in het centrum van Hilversum merken dat. Met name jongeren zouden zich schuldig maken. Winkeliers nemen maatregelen om diefstal tegen te gaan, maar het blijft lastig om dieven echt buiten de deur te houden.
Volgens *Sabine Jansen, medewerker van de Etos aan de Kerkstraat, is de toename al langere tijd voelbaar. ‘Ik merk het al zo’n drie jaar.’ Volgens Jansen spelen sociale media mogelijk een rol. ‘Het draait om uiterlijk en spullen. En als jongeren dat niet kunnen betalen, dan nemen ze het mee.’ Producten zoals skincare en make-up zijn volgens haar het populairst onder winkeldieven, omdat ze klein en waardevol zijn.
Ondernemers proberen zich te wapenen tegen de toenemende diefstal. Zo heeft de Etos meerdere maatregelen genomen: cameratoezicht, beveiligingsstickers en extra personeelsleden die zich richten op observatie. ‘We hebben niet alleen een verkoopfunctie, maar zijn inmiddels ook bewakers,’ vertelt Jansen. ‘Er staat standaard iemand achter in de winkel om te kijken wat er gebeurt.’
Hoewel de Etos geen zelfscankassa’s heeft, een bekend risicopunt bij supermarkten, worden dieven steeds creatiever. ‘Sommigen komen met tassen waarin aluminiumfolie is verwerkt, zodat het alarm niet afgaat. Als ondernemers slimmer worden, worden dieven dat ook.’ De politie is volgens Jansen regelmatig zichtbaar in het centrum, en dat zorgt voor een gevoel van steun. Winkels hebben een speciaal meldnummer dat ze kunnen bellen bij een incident, waarna de politie vaak snel aanwezig is. In sommige gevallen krijgen winkeldieven een centrumverbod. Toch blijft het spannend. ‘Ik bel liever de politie dan dat ik zelf op iemand afstap. Je weet nooit wat voor reactie je krijgt. Ik wil ook gewoon veilig naar huis kunnen na werk’, aldus Jansen.
Rustiger beeld in de Gijsbrecht
In de Gijsbrecht van Amstelstraat, net buiten het centrum, is het beeld anders. Joost Verhaaren, voorzitter van ondernemersvereniging De Gijsbrecht, ervaart winkeldiefstal daar nauwelijks als probleem. ‘Dit is een bijzondere winkelstraat met veel kleine zelfstandigen. Ik denk dat het daarom minder voorkomt,’ zegt hij.
Verhaaren merkt op dat winkeldiefstal onder zelfstandige ondernemers sowieso weinig besproken wordt. ‘Ondernemers willen een goed imago behouden. Dus je gaat niet snel naar buiten brengen dat er iets gestolen is, dat straalt slecht af op je zaak.’ Onderling komt het thema weleens ter sprake, maar echte meldingen zijn zeldzaam. Wel herinnert hij zich een incident met een Bulgaarse bende: ‘Via ons intranet kregen we toen een waarschuwing met foto’s, maar dat was een uitzondering.
De ondernemersvereniging De Gijsbrecht vertegenwoordigt 126 winkels, waaronder grote ketens en kleine zelfstandigen. Toch blijkt winkeldiefstal zelden onderwerp van gesprek in vergaderingen. ‘De Etos, HEMA en Albert Heijn zijn lid, maar wat minder betrokken,’ zegt Verhaaren. ‘Veiligheid komt zelden aan bod.’
Strengere aanpak gewenst
Toch zou winkeldiefstal meer aandacht moeten krijgen, vindt Jansen. ‘De overheid mag van mij best strenger zijn. Als er geen duidelijke consequenties zijn, blijft het aantrekkelijk, vooral voor jongeren die denken dat ze ermee wegkomen.’
Voorlopig ligt de verantwoordelijkheid vooral bij de ondernemers zelf. ‘Wij doen er alles aan om diefstal te voorkomen,’ benadrukt ze.
*Sabine Jansen is een fictieve naam, bron wou graag anoniem blijven. Bij de redactie naam bekend.