Hilversum

Selecteer Pagina

Zorgwekkende stijging in overlast door verwarde personen in Hilversum

Zorgwekkende stijging in overlast door verwarde personen in Hilversum

Het aantal meldingen van overlast door verwarde personen in Hilversum is in de eerste maanden van 2025 explosief gestegen. In januari lag het aantal meldingen op 21,5 per 10.000 inwoners, bijna drie keer zo hoog als het landelijk gemiddelde. Ook in februari bleef het aantal meldingen schokkend hoog, met 18,3 per 10.000 inwoners. Dat blijkt uit recente politiecijfers.

 

‘Wij zijn geen zorgverleners’

Wijkagent Alex de Klerk ziet deze stijging ook terug op straat. ‘We krijgen steeds vaker meldingen van mensen die in de war zijn, die bijvoorbeeld schreeuwen op straat of verdwaald lijken. Meestal zijn het mensen met ernstige psychische problemen die nergens terecht kunnen. Dat maakt het lastig, want als politie willen we helpen, maar wij zijn geen zorgverleners.’ De Klerk laat weten dat hij de stijgende lijn in de politiemeldingen terugziet: ‘In de afgelopen maanden worden we vaker gebeld voor mensen die verward gedrag vertonen op straat, in supermarkten of op stations. Soms zijn het bekende gezichten die we vaker tegenkomen.’

Verward gedrag is een breed begrip en ontstaat vaak door psychische problemen, verslaving, dementie of sociale problemen. Mensen raken de grip op hun leven kwijt, en weten vaak niet meer hoe ze verder moeten. De Klerk vindt dat er meer aandacht moet komen voor een eerdere signalering van deze mensen. ‘We moeten deze mensen eerder zien voordat het escaleert.’

Overbelasting zorginstanties

Myra Snel, GGZ-Verpleegkundige en zorgcoördinator van Care to Change in Hilversum, ziet de gevolgen van deze stijgende cijfers van dichtbij. ‘We merken dat mensen steeds langer moeten wachten op hulp. In de tussentijd kunnen problemen verergeren en kunnen sommigen zo verward raken dat het op straat of in de buurt misgaat,’ vertelt Snel. ‘Wij doen wat we kunnen, maar de druk op de zorg is enorm. Soms kunnen we mensen simpelweg niet op tijd bereiken.’ Snel laat weten dat mensen met psychische problemen bij Care to Change terecht kunnen. Maar ook bij deze Specialistische GGZ-zorg, kunnen wachttijden wel oplopen tot een jaar.

Meer hulp en signalering nodig

In Hilversum wordt gekeken hoe mensen met verward gedrag sneller de juiste hulp kunnen krijgen. Zo heeft in juni 2024 de regio Gooi en Vechtstreek, waaronder Hilversum, bijna €200.000 extra subsidie ontvangen via het landelijk programma Grip op Onbegrip. Dit geld is bedoeld voor mensen die weg dreigen te vallen uit de samenleving. Ook biedt de gemeente de mogelijkheid om zorgen over mensen die verward gedrag vertonen, te melden via Meldpunt Zorgwekkend Gedrag. Dit meldpunt is bereikbaar via 0800-1205 en is opgezet voor situaties waarin iemand hulp nodig heeft maar diegene het niet accepteert, of wanneer iemand overlast ervaart van mensen die verward gedrag vertonen.

Hoewel het aantal meldingen van overlast door verwarde personen op landelijk niveau vrij stabiel bleef, is dit in Hilversum niet het geval geweest. In de zomer van 2024 lagen de cijfers al veel hoger dan het landelijk gemiddelde, maar begin 2025 is er sprake van een duidelijke piek. Met 21,5 meldingen per 10.000 inwoners in januari en 18,3 in februari springt de stad er met kop en schouders bovenuit. Die stijging zet druk op de hulpverlening, handhaving en de omgeving waarin deze mensen wonen. De cijfers laten zien wat hulpverleners en handhavers al een tijdje aan zagen komen: als er geen duidelijke aanpak komt, zal het aantal meldingen in Hilversum naar verwachting blijven toenemen.

Over de auteur

Dagmar van Roij

Dagmar van Roij (17 oktober 2004) is een trotse Haarlemmer en studeert journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. In haar vrije tijd luistert ze graag naar podcasts over misdaad, oorlog en comedy en is daarnaast altijd op zoek naar het nieuwste nieuws in de buurt. Dagmar is momenteel hard aan het werk voor een toekomst in de televisiewereld!