Hilversum

Selecteer Pagina

Aantal ziekenhuisopnamen door verkeersongevallen blijft maar stijgen

Aantal ziekenhuisopnamen door verkeersongevallen blijft maar stijgen

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal ziekenhuisopnamen door verkeersongevallen sinds 2017 is verdubbeld. De reden hiervoor is nog onduidelijk. Opvallende cijfers zijn het in ieder geval wel.

 In de gemeente Hilversum blijven het aantal ziekenhuisopnamen door verkeersongevallen maar stijgen. Steeds meer, voornamelijk jongeren, verongelukken in het verkeer en houden hier zodanige schade aan over dat een ziekenhuisopname niet uit kan blijven. Er zijn veel ongelukken die de laatste tijd gebeuren rondom het stationsgebied. Hier is een grote verbouwing gaande en door deze verbouwing(en) is het een erg onoverzichtelijk stuk geworden. Het gevaarlijkste stuk volgens Ineke Gnodde is het fietspad langs het Oosterspoorplein. Zij zegt in een artikel van NH nieuws dat ze denkt dat het komt, omdat er zoveel verschillende verkeersstromen door elkaar heen gaan. Zoals al gezegd is het namelijk een fietspad, maar er gaat ook een autoweg langs én er rijden ook nog eens bussen. De gemeente van Hilversum was niet bereid om te reageren waar het verder mis gaat.

Iets wat ook opvalt in het verkeer in Hilversum is dat er erg veel fatbikes omgaan in het verkeer in de mediastad. Dit zijn hele snelle, elektrische fietsen die door het verkeer heen sjezen. De bestuurders van deze fietsen rijden vaak roekeloos en letten niet goed op de andere weggebruikers. Ook zijn veel straten in Hilversum redelijk smal en lastig te manoeuvreren. Hierdoor kan het komen dat sommige weggebruikers in de stress raken en het overzicht verliezen. Ook omdat het in deze krappe straten vaak niet veel rustiger zijn dan de bredere, beter te bereiken straten. Ook de politie was niet in staat om informatie te verstrekken over wat voor weggebruikers er vaker betrokken zijn bij verkeersongevallen.

Uit het artikel van het NH nieuws blijkt ook dat het erg vaak misgaat in het verkeer. De winkeleigenaren die daar werken zien het wel drie keer per week misgaan. Dit is zoveel dat ze er niet van om of op kijken als het misgaat. De verkeersveiligheid gaat in Hilversum achteruit de afgelopen jaren. Dit kan ook komen doordat de stad veel verbouwingen ondergaat. Hier gaat het dus ook fout bij het eerder genoemde Oosterspoorplein. Als er gebouwd wordt op de weg wordt de verkeerssituatie automatisch onoverzichtelijker. Er staan dingen op de weg of de weg wordt smaller. Ook kan het zijn dat er een hele omleiding is waardoor de wegwerkzaamheden vermeden kunnen worden. Ook dit is onoverzichtelijk. Veel mensen die rijden, rijden van werk of van ergens anders wat bekend is. De weggebruikers rijden dit stuk dus vaker en als de situatie dan veranderd betreden de weggebruikers een gedeelte van de weg wat ze niet of minder goed kennen. Hierdoor wordt het lastig het overzicht te bewaren en sommige bestuurders raken hier ook van in de stress. Verkeersveiligheid Regio West, waar Hilversum onder valt, was ook niet in staat om te reageren op mijn vragen.

Het lijkt geen kwaad te kunnen om de verkeerssituatie in Hilversum een keer goed onder te loep te nemen. In de stad is erg weinig te zien waardoor de weggebruikers er van op de hoogte worden gebracht waar er gevaren zijn en waar ze voor op moeten letten.

Over de auteur

Sam de Pater

Sam de Pater (Den Haag, 2004) is een student aan de School voor Journalistiek. Sam schrijft graag sportverslagen of over maatschappelijke problematiek. Oorspronkelijk komt Sam uit Den Haag, maar hij woont sinds kort in de wijk Overvecht in Utrecht-Noord. “To infinity and beyond!”