Hilversum

Selecteer Pagina

Supermarkten zien koopgedrag veranderen: Consumenten uit Hilversum stappen over op huismerken door stijgende prijzen

Supermarkten zien koopgedrag veranderen: Consumenten uit Hilversum stappen over op huismerken door stijgende prijzen

De inwoners van Hilversum voelen de prijsstijgingen in hun portemonnee. Zo letten zij bij het boodschappen doen ook meer op wat zij uitgeven. Ook supermarkten merken de veranderingen hiervan. Sommige producten worden steeds minder verkocht en er worden aanzienlijk meer huismerken gekocht. Hoe passen Hilversummers hun boodschappen aan nu de inflatie doorwerkt in bijna elk schap en de loonkosten stijgen?

Er is al een lange tijd sprake van inflatie in Nederland. Prijzen stijgen terwijl ons geld minder waard wordt. Het loon wordt verhoogd, maar is dit wel genoeg om nog normaal boodschappen van te kunnen doen? Dit geldt ook in Hilversum. Alhoewel de gemiddelde Hilversummer 32.000 euro per jaar verdient en dit zeker niet onder het sociale minimum ligt, beginnen zij steeds meer te letten op wat voor producten zij in hun boodschappentas stoppen.

Er zijn verschillen in hoeverre supermarkten hier iets van merken. Zo vertelt de woordvoerder van de Jumbo uit Hilversum Oost dat zij merken dat bezoekers vaker overgaan op huismerken, en dit gebeurt ook bij andere supermarkten zoals de Hoogvliet in het Centrum. ‘Ik merk steeds vaker dat klanten die bij ons komen veelklagen over hoe duur het is,’ zegt Leo Mol, woordvoerder van de Hoogvliet Markt in Hilversum Centrum. ‘Klanten willen niet te veel betalen, dus ze kiezen ook echt een supermarkt uit waar er goede reclames en aanbiedingen zijn. Daar gaat men liever dan zijn boodschappen doen als men er toch iets minder voor betaalt. Ook stellen zij steeds vaker een budget voor zichzelf waar zij niet overheen gaan. Veel producten worden duurder, zo is vlees 0,9 procent gestegen vergeleken in januari vergeleken met december en brood 0,8 procent. ‘Koffie is de laatste tijd natuurlijk ook stukken duurder geworden, en alles met suiker erin. Chocola is ook ontzettend duur, ’aldus Leo. ‘Met koffie stappen consumenten steeds meer over op huismerken, maar ook zeker bij producten die veel suiker bevatten zijn wij een stijging. Mensen zijn zuiniger met hun geld en stellen een budget voor zichzelf waar zij niet overheen gaan. Ik merk ook dat klanten steeds vaker klagen bij mij over hoe duur het is’. Ook brood laten mensen vaker links liggen. Zij stappen over op gezondere alternatieven zoals kwark of fruit. Uit cijfers van het cbs blijkt dat de Nederlandse burger gemiddeld 15,2% van het loon maandelijks uitgeeft aan voedingsmiddelen. Zo ook de inwoners van Hilversum. De gemiddelde koopkracht is aanzienlijk afgenomen vergeleken met het jaar daarvoor.

Over de auteur

Isa Bauman

Al van jongs af aan had Isa Bauman (2004) uit Den Haag al een passie voor schrijven en was erg nieuwsgierig naar de wereld om haar heen. Als mensen aan haar vroegen wat zij later wilde worden, antwoordde zij dan ook met journaliste of schrijfster. Ze studeert daarom Journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht, waar zij artikelen schrijft over allerlei uiteenlopende onderwerpen. Ze is erg sociaal en schrijft graag over mensen hun verhalen. Ze houdt van reizen en wil hier graag haar werk van maken, namelijk als presentatrice op de televisie voor eventueel een reisprogramma, of als freelancer.