Pepernotenconcert via een livestream door Goois Jeugd Orkest

Pepernotenconcert via een livestream door Goois Jeugd Orkest

Foto: Goois Jeugd Orkest

Het Goois Jeugd Orkest (GJO) geeft op zondag 22 november haar jaarlijkse Pepernotenconcert onder leiding van Cas van der Horst. Het orkest zal live spelen vanuit het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) in Hilversum en zal te volgen zijn via een livestream.  

Het Goois Jeugd Orkest geeft jaarlijks aan het eind van het jaar een concert gegeven in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum. Dit valt rond Kerstmis of rond sinterklaas. Dit jaar zal het op 22 november zijn en starten om 15.00 uur. Het valt nu dus rond sinterklaas, vandaar dat het “Pepernotenconcert” genoemd is. Afgelopen jaren zijn er ook weleens sinterklaasliedjes gespeeld, maar dit jaar zijn het alleen klassieke en lichte muziekstukken, zoals Rosamunde, Starwars en Gopak. Het volledige programma is te zien op de site van het GJO.

Wegens de coronamaatregelen is het voor het GJO niet mogelijk om op te treden voor fysiek publiek, dus om dit concert toch nog door te laten gaan, is er bedacht om het live uit te zenden op YouTube en Facebook, zodat er toch voor mensen een mogelijkheid is om het te aanschouwen en te beluisteren. “Normaal gesproken spelen we voor publiek in het MCO, maar door de limiet van 30 man in een zaal gaat dat niet. Voor muzikanten wordt al een kleine uitzondering gemaakt, want het orkest bestaat uit iets meer dan 30 mensen en er is ook nog een dirigent bij voor de begeleiding. Daarom kunnen we dus niet ook nog publiek uitnodigen”, aldus Antoon Rubbens (50), secretaris Goois Jeugd Orkest.

Aan het begin van de coronacrisis hebben de muzikanten wel al met Zoom gewerkt, dus dat was voor hen ook even wennen. Daarentegen is dit voor het eerst dat het GJO een livestream houdt, vandaar dat het spannend is hoe het zal verlopen. “Het is echt een experiment voor ons, net als het repeteren via Zoom. We hebben geen idee wat we ervan kunnen verwachten, zoals hoeveel mensen er zullen kijken en hoe het precies overkomt bij de mensen thuis. Audio en internetverbinding, hebben we met Zoom wel gezien, is zeker wel een dingetje. Het is gewoon echt iets nieuws voor ons waar we mee moeten experimenteren”, vertelt Rubbens.

De toegang is in principe gratis, maar het is mogelijk om deze organisatie met een vrijwillige bijdrage te steunen. “Onze concerten zijn altijd gratis, wel hebben we een vioolkoffer bij de uitgang staan, in de hoop dat de mensen die het mooi vonden een kleine donatie willen geven. Dat is toch een belangrijk deel van onze inkomsten die we nodig hebben om onze kosten te kunnen dragen. Nu kunnen we geen fysieke vioolkoffer neerzetten, vandaar dat we het via een online betaalverzoek doen,” legt Rubbens uit.

De jonge muzikanten vinden het, ondanks dat er geen publiek is, wel leuk om te doen, volgens Rubbens. “Ze repeteren natuurlijk elke week met als doel om af en toe op te treden. Het liefst natuurlijk voor een grote zaal met publiek, maar dat gaat gewoon simpelweg niet. Dus dit was “the second best” zullen we maar zeggen.”

Voor het nieuwe jaar is het voor het Goois Jeugd Orkest nog dikwijls tot de zomer onzeker wat ze kan verwachten. Ze hoopt zich aan haar normale programma te kunnen houden, maar daar kan nu niet veel over gezegd worden. “We willen altijd heel graag bij het bejaardenhuis spelen en dat is natuurlijk nu echt lastig. Het is gewoon allemaal heel erg moeilijk op dit moment”, vertelt Rubbens.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *