Hilversum

Selecteer Pagina

Spanning, tijdsdruk en kenmerkende aspecten: docent blikt terug

Spanning, tijdsdruk en kenmerkende aspecten: docent blikt terug

Docent geschiedenis Tom Plaum begeleidde dit jaar voor het eerst een examenklas havo 5. Met veel inzet heeft hij zijn leerlingen voorbereid op het centraal schriftelijk examen geschiedenis. Hij vertelt over zijn aanpak, het examen zelf en de uitdagingen die daarbij kwamen kijken. 

 

Voorbereiding 

Ik heb mijn leerlingen voornamelijk voorbereid door veel les te geven. Ik had ze vier uur per week gehad dus dat is wel uitgebreid. Elke periode waren we druk bezig met een historische context. Daarnaast heb ik ze ook heel veel powerpoints gegeven en ze laten lezen, en natuurlijk veel examenvragen geoefend met ze. Voor mij was het de eerste keer dat ik voor een examenklas stond. Dat was spannend maar wel op een leuke manier. Je merkt toch wel dat zo’n examenklas uiteindelijk wel door gaat krijgen dat ze iets moeten doen. Dat maakte het ook leuk om te doen.  

De toets 

Maandag heb ik meteen de toets ook gemaakt. Ik vond het best goed te doen. Ik heb hem ook al gelijk nagekeken. Het is moeilijk te zeggen welk cijfer ik heb aangezien er nog geen norm is, maar als de norm 1 zou zijn, dan zou ik een 8,9 hebben. Ik heb het zelf dus ook eigenlijk niet helemaal perfect gedaan, dat kan ook bijna niet. Ik heb hem niet 3 uur achter elkaar gemaakt, dus dat was voor mij wel een voordeel. Ik merkte wel dat ik veel moest schrijven. Ik snap dan wel dat leerlingen in tijdsnood komen. In het examen stond ook vaak ‘geef een uitleg bij dit kenmerkend aspect.’  Dat is iets dat heel erg nieuw is. Ze kregen nu een uittreksel waar al die aspecten opstonden, en dat was dus ook nieuw voor de examencommissie, om dat op een nieuwe manier te vragen. Ik merkte ook wel dat daar veel bij gestuntel was. Vaak dacht ik net als mijn collega’s ’huh, waarom vragen ze dit nou op deze manier?’ Het was een beetje geforceerd vragen naar een kenmerkend aspect, terwijl dat ook niet hoefde. 

Nakijken 

Het grappige was aan het examen maandag, dat er nu dus ook een testcorrectie bij was. Dan is het examen gemaakt, en dan gaan andere docenten geschiedenis samen met het CTE (centrum toetsen en examens) kijken naar hoe ze het nakijkmodel opstellen. Normaal gesproken krijg je na het examen direct een correctie voorschrift, maar nu zaten er dus 2 dagen tussen. Het werd dan ook al heel snel duidelijk dat veel leerlingen in tijdnood zijn gekomen. Ik denk dat het een hele goeie keuze was om de leerlingen die kenmerkende aspecten niet uit hun hoofd te laten leren. Wat je merkte was dat leerlingen die zinnen woord voor woord uit hun hoofd gingen leren. Daardoor misten ze de betekenis van de zin. Ik denk dat je ze door ze die kenmerkende aspecten niet te stampen, je er dan juist wat meer bezig bent. Ze leren nu veel sneller wat bijvoorbeeld ‘de sociale kwestie’ was dan voorheen. Het doel van die kenmerkende aspecten gaat dan niet verloren.  

Over de auteur

Emma Dufour

Emma Dufour (2004) is geboren in Amsterdam en is opgegroeid in Amersfoort. Ze is eerstejaars student op de School voor Journalistiek. Haar interesses zijn onder anderen lezen, talen leren en reizen over de hele wereld.