CAPtalks: “Ik heb mijn beperkingen, maar ik heb geen beperkt leven”

CAPtalks: “Ik heb mijn beperkingen, maar ik heb geen beperkt leven”

De bekendmaking van de winnaars (Foto: Christiaan de Paauw)

Na het openingsoptreden van Douwe Bob met zijn nummer Slow down konden de CAPtalks afgelopen zaterdag beginnen. Onder leiding van presentatrice Lucille Werner vertelden acht kinderen met een beperking in de finale hun verhaal. “Kinderen met een beperking moeten gehoord worden, want iedereen hoort erbij”, luidde Jennate (14) in haar pitch. Aan de hand van de verhalen werden vier van hen verkozen tot kinderambassadeur van stichting het Gehandicapte Kind.

In de finale houden de zeven finalisten een korte pitch, genaamd CAPtalk, waarin zij vertellen over wie zij zijn en waar zij verandering in willen zien in de toekomst. Zo vertelt ook Naoufel (12) dat hij zou willen dat kinderen beter met hem zouden omgaan: “Ik word vaak nagekeken en soms zelfs nagedaan of uitgelachen. Er is genoeg drama in de wereld, dus laten we het makkelijk voor elkaar maken.” Door middel van een dansje op popmuziek, een zangoptreden op een nummer van Hazes jr. of door het showen van trucjes met een voetbal laten de kinderen zien dat zij net als alle andere kinderen zijn.

Lucille Werner presenteert met 3FM-dj Luc Sarneel

De vier winnaars mogen namens de stichting hun verhaal gaan vertellen in televisie-uitzendingen, acties en evenementen. Henk-Willem Laan (45), directeur van stichting het Gehandicapte Kind, vertelt dat het belangrijk is om kinderen zelf het verhaal te laten vertellen: “Ik kan het goed vertellen, maar veel krachtiger is het als het kind het zelf vertelt, omdat veel volwassenen dan pas gaan luisteren.”

De juryleden zijn Henk-Willem Laan, actrice en presentatrice Ingrid Jansen en Youtube-ster Dylan Haegens. Na elke pitch wordt de finalist door Lucille Werner begeleidt richting de jury, die hen met open armen onthaald. Ingrid Jansen (37) vertelt waar een goede kinderambassadeur aan moet voldoen: “Zich makkelijk kunnen uiten en het hebben van een goed verhaal. Evenals overtuigend kunnen vertellen wat er nodig is en wat de aanpassingen kunnen zijn.”

Door het zeventigjarig bestaan van de stichting hebben zij dit jaar een onderzoek gedaan naar de situatie rondom gehandicapte kinderen van de jaren vijftig en nu. “Wij zijn ontzettend geschrokken van de conclusie. De zorg voor gehandicapte kinderen is weliswaar verbeterd, maar de sociale participatie van deze kinderen is juist achteruit gegaan, en dat is nou juist zo belangrijk!”

Stichtingsdirecteur Henk-Willem Laan vertelt waarom het van belang is dat kinderen met en zonder handicap met elkaar spelen: “Het zijn gewoon stoere, gewone kinderen. Mensen denken vaak dat de handicap het probleem is, maar daar kunnen de kinderen wel mee leven. Als je geen vriendjes hebt, dat is het allerergste. Dus hoe eerder kinderen met elkaar in contact worden gebracht, des te beter zullen zij met de handicap van de ander omgaan.”

Na het juryoverleg zijn Pauline (10), Leona (12), Hüseyin (12) en als verrassing, de jongste deelnemer Joël (9) verkozen tot nieuwe kinderambassadeurs. Na de uitslag valt er een last van winnares Pauline haar schouders: “Ik vond het heel spannend en was bang dat ik het niet zou worden. Nu gaat er heel veel door mij heen, het voelt alsof ik droom. Ik heb erg veel zin in wat ons te wachten staat!”

Winnaars samen met singer-songwriter en stichtingambassadeur Douwe Bob

De gekozen winnaars krijgen mediatraining van onder andere Lucille Werner (53). “Samen met hen ga ik oefenen hoe ze hun verhaal het beste kunnen overbrengen. Bijvoorbeeld het benoemen van persoonlijke voorbeelden is een belangrijk onderdeel van een goed verhaal”, aldus Werner.

Henk-Willem Laan kijkt uit naar de aankomende jaren waarin zij saamhorigheid onder kinderen nog meer gaan aanmoedigen: “Samen spelen, samen naar school en samen sporten. Het samen zijn is hetgeen waar wij als stichting voor gaan strijden en wat met de hulp van deze kanjers zeker gaat lukken.”

Eindredacteur: Robin Zweep

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *